De Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) staat de komende vier jaar onder leiding van Qu Dongyu, de Chinese viceminister voor Landbouw en Platteland. Qu Dongyu werd in de eerste stemronde van de verkiezingen met een absolute meerderheid verkozen. Hij kreeg 108 van de 191 stemmen.

Dongyu is de eerste Chinees aan de top van de VN-organisatie. Hij volgt de Braziliaan José Graziano da Silva op. China is al sinds de oprichting van de FAO (in 1945) lid van de organisatie en speelt een actieve rol in het 'Zuid-Zuid-programma dat samenwerking tussen ontwikkelingslanden initieert. Volgens de aanbevelingsbrief van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken is Dongyu een gangmaker zijn bij belangrijke hervormingen en streeft hij naar een marktgerichte ontwikkeling van landbouw. Bouwstenen van zijn aanpak: moderne informatietechnologie, promotie van sterke merken en uitwisseling tussen steden inzake stadslandbouw.

In China staan platteland, landbouw en landbouwers bovenaan de ontwikkelingsagenda, aldus Vilt. Het land ziet zelfvoorziening in basisvoedsel en een gezonde plattelandsstructuur als manieren om een einde te maken aan de armoede op het platteland.
VILT - Vlaams infocentrum land- en tuinbouw - Chinese viceminister van landbouw gaat FAO leiden - VILT
  • Deel
Druk af