De Raad van State (RvS) blijkt in januari vragen gesteld te hebben aan het Europese Hof van Justitie, die nu twijfel zaaien over de onherroepelijkheid van toegekende PAS-vergunningen. Een van de vragen was of "de nationale rechter mag uitgaan van de rechtmatigheid van vergunningvoorschriften die in strijd zijn met het Europese recht, maar inmiddels definitief zijn geworden en niet meer juridisch kunnen worden aangevochten."

Eind vorige maand haalde het hoogste Nederlandse rechtsorgaan een streep door het Programma Aanpak Stikstof. In het persbericht liet de RvS toen weten dat vergunningen die al definitief zijn "niet meer bij de rechter kunnen worden aangevochten. Die vergunningen blijven gewoon gelden."

Tijdens het Kamerdebat vorige week zei Esther Ouwehand (PvdD) dat de afgegeven vergunningen "niet waterdicht" zouden zijn. Het Europees Hof zou mogelijk afgegeven en onherroepelijke toestemmingsbesluiten voor de Natuurbeschermingswet toch kunnen overrulen.

Minister Carola Schouten van LNV gaat er vooralsnog vanuit dat de afgegeven PAS-vergunningen geldig blijven. "Daar houden we ons nu aan vast. We gaan nu niet speculeren over mogelijke toekomstige oordelen van de Europese rechter,” zegt ze in Boerderij.

Boerderij - Twijfel over onherroepelijkheid PAS-vergunning
  • Deel
Druk af