Het continent Europa warmt sneller op dan de rest van de wereld. De afgelopen 5 jaar was de temperatuur er bijna 2 graden hoger dan tijdens de tweede helft van de 19e eeuw – toen de mens begon met broeikasgassen uitstoten. Het mondiale gemiddelde bleef steken op gemiddeld 1,1 graad ten opzichte van pre-industrialisering. Dat schrijft de NOS op basis van cijfers van Copernicus, het aardobservatieprogramma van de Europese Unie.

De afgelopen jaren werd hitterecord na hitterecord verbroken. Het is dan ook niet gek dat Copernicus meldt dat 11 van de 12 warmste jaren ooit, gemeten zijn in de jaren sinds 2000. Vorig jaar was het heetste jaar voor Europa, met hittegolven in februari, juni en juli.

Het is nog onduidelijk waarom Europa sneller opwarmt dan de rest van de wereld, aldus Richard Engelen, die bijdraagt aan het onderzoek voor Copernicus. “De wereld warmt niet overal even snel op. Het gebied rond de Noordpool bijvoorbeeld gaat nog veel harder. Er wordt nu onderzoek gedaan naar de oorzaak van de snellere opwarming in Europa.”

Volgens VN-wetenschappers moet de wereldwijde uitstoot tot 2030 met minstens 8% per jaar worden verminderd om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C, zoals is afgesproken in het Klimaatakkoord van Parijs.
NOS - Heel Europa warmt sneller op dan het gemiddelde wereldwijd
  • Deel
Druk af