Geen definitie
De Rekenkamer stelt vast dat voortgang op het voedselverspillingsdossier belemmerd wordt door het ontbreken van een gemeenschappelijke definitie van 'voedselverspilling'. Ook ontbreekt een nulmeting waaraan de voortgang kan worden afgemeten. Het jongste voorstel om voedselverspilling tegen te gaan, door het oprichten van een platform, biedt in de ogen van de Rekenkamer geen soelaas; het lost de gesignaleerde euvels niet op. Praktische aanbevelingen zijn in het verleden "genegeerd of maar deels doorgevoerd", schrijft De Standaard. Dat lijkt ook nu weer het geval.
Voedselverspilling wordt teveel overgelaten aan de individuele lidstaten, vindt Bettina Jakobsen, het voor dit verslag verantwoordelijke lid van de Europese Rekenkamer.
“De baten van het voorkomen van verspilling zijn groter dan de kosten die moeten worden gemaakt bij de aanpak ervan achteraf”Voorkomen van verspilling
De Rekenkamer komt met 3 aanbevelingen voor de Europese Commissie. Die zou een actieplan op moeten stellen met om te beginnen een duidelijke definitie van voedselverspilling. De Commissie moet zorgen voor betere afstemming tussen de beleidsmaatregelen waarmee voedselverspilling kan worden bestreden. Tenslotte moet de Commissie juridische en andere obstakels voor voedselschenkingen uit de weg ruimen. Bij dat alles moet de nadruk bovendien liggen op het voorkomen van verspilling, niet alleen bij supermarkten en de industrie, maar ook in de landbouw en visserij. “De baten van het voorkomen van verspilling zijn groter dan de kosten die moeten worden gemaakt bij de aanpak ervan achteraf”, stelt de Rekenkamer.
Weinig verspilling bij primaire productie
De Europese Commissie erkent in een reactie dat nadrukkelijker maatregelen tegen voedselverspilling nodig zijn en zegt toe de EU-wetgeving rondom voedselschenkingen te verduidelijken, schrijft Vilt. "Specifiek over de rol van landbouw zegt de Commissie dat de verspilling op het niveau van de primaire productie beperkt is. Bij de voorbereiding van het nieuw gemeenschappelijk landbouwbeleid zal er niettemin aandacht voor zijn."
Consumenten kiezen voor perfectie
Wereldwijd gaat naar schatting ongeveer een derde van voor mensen bedoeld voedsel verloren. Consumenten spelen daar een niet te onderschatten rol in. Onderzoekers van Wageningen Universiteit gingen recent na hoe gemakkelijk consumenten zich laten afschrikken door producten 'met een vlekje', schrijft De Volkskrant. Duizenden proefpersonen uit 5 landen kregen op hun scherm voedingsdilemma's te zien. Naast een perfect exemplaar kregen de proefpersonen bijvoorbeeld een kromme komkommer, kapotte koekjes of sappak met een deukje te zien. Bijna altijd kozen de respondenten voor het perfecte product en wilden ze alleen tegen fikse kortingen het afwijkende overwegen. Onderzoeksleider Ilona de Hooge: "Een deuk in een pak sap heeft totaal geen invloed op de inhoud. Toch drinkt maar 35 procent van de consumenten de drank nog op". Ga zulke verspilling maar eens tegen.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
ontbreken van een gemeenschappelijke definitie van 'voedselverspilling'.
Voordat doelen en meetmethoden opgezet gaan worden mag eerst een goed gesprek plaatsvinden over wat 'voedselverspilling' is.
Ik durf alvast namens het bodem(anaerobe)leven in te brengen dat ze zich niet gehoord voelen in de definitievorming van 'verspilling. En dat het rioolstelsel met symbolisch de ''toiletpot' een zwart gat is vanuit hun optiek.
Een vis die over de 'datum' zou zijn en niet meer geconsumeerd wordt door een mens is geen voedselverspilling. Het is pas voedselverspilling als de nutriënten in de vis (fosfaat bijv.) niet meer beschikbaar komen om een nieuwe vis (gezond) mee te voeden. En die nieuwe vis heeft een nieuwe kans om door een mens geconsumeerd te worden. Maar als je eenmaal door een mens geconsumeerd bent ben je vaak gedoemd tot verlating van het systeem je bent onderdeel geworden van een vervuilde massa, eh voila: de echte voedselverspilling is daar.
Daarom begrijp ik dus niet dat ik op zaterdag 100% moet betalen voor vis/vlees met tht-datum zondag of maandag (want tht-datum moet op maandag minimaal dinsdag zijn), want die kunnen ze niet meer aan de voedselbank schenken.
Systke #9 : Bij mijn weten zijn ze dat ook, maar ze zijn nog prima te consumeren naderhand. Ik heb het dan niet over vis of vlees.
Ria,
Dat supermarkten veel aan de voedselbanken schenken dat weet ik, maar wat doet een supermarkt met de producten die ze vanwege tht-datum vanavond uit de schappen halen? Tegen de tijd dat de voedselbanken pakketten uitdelen zijn die al over de tht-datum.
Systske #7 : Een groeiend aantal supermarkten doneren aan voedselbanken, heb ik begrepen.
Of dat met "gekke groenten" ook gebeurt vraag ik mij af. Het zou geen verschil moeten maken met wat info daarbij.
Want sommigen vinden iets 'anders' eten moeilijk.