Ons huidige theocratie-light-kabinet wil dat de zondagsopening van winkels wordt beperkt. "Wij hebben een collectieve rustdag en dat is de zondag. Ik ben daar als christen blij mee", zegt Tineke Huizinga van de CU ergens; "Wij moeten als samenleving rustpunten creëren. Er moet een moment zijn waarop gezinnen bij elkaar kunnen zijn. Er moet een zekere onthechting van de consumptiemaatschappij mogelijk zijn." Hieruit spreekt een collectivisme waar NB Jezus zelf zich volgens de Bijbel tegen heeft gekeerd. Maar goed, afgezien van theologische overwegingen, het is toch veel praktischer om af te zien van de consumptiemaatschappij terwijl je doordeweeks aan het werk bent? En in hoeverre zitten de kassameisjes van de supermarkt werkelijk te wachten op gezinsleven? Maak heldere afspraken over bepaalde rechten op vrije dagen, maar pin dat niet vast op de zondag. Die dag is niet eens ECHT de zevende dag. En als het toch erdoor komt, een uitzondering voor bakkers zou welkom zijn.

"De mogelijke beperking van koopzondagen, waar donderdag over wordt gesproken in de Tweede Kamer, zal 15.000 tot 20.000 mensen hun baan kosten.

Dat verwacht het Platform Detailhandel Nederland, zo bevestigde een zegsman maandag berichtgeving hierover in De Telegraaf.
De ontslagen zullen vooral vallen in winkelgebieden die sterk afhankelijk zijn van de zondag. Voorbeelden hiervan zijn het winkelgebied rond Amsterdam Arena en het Designer Outlet Centre in Roermond. Hier zullen waarschijnlijk in één keer honderden banen worden geschrapt.

Toeristen
Het kabinet wil dat voortaan alleen steden en gebieden die populair zijn bij toeristen, meer dan twaalf koopzondagen per jaar mogen aanwijzen. Gemeenten zouden vaak misbruik maken van de regeling voor toeristisch gebied.Het platform wil dat de toerismebepaling wordt vervangen, omdat deze onvoldoende zou werken bij het bepalen van koopzondagen.

Belangen
''Het gaat niet alleen om belangen van toeristen, maar ook om die van burgers, ondernemers en medewerkers'', aldus de woordvoerder.
Gemeenten moeten volgens de brancheorganisatie zelf bepalen hoeveel koopzondagen ze willen instellen. ''Zij staan het dichtst bij de bevolking.''

D66
D66-Kamerlid Boris van der Ham wil naar aanleiding van de cijfers van het Platform Detailhandel af van de beperkingen.
"Door de kredietcrisis neemt de werkloosheid al met 200.000 mensen toe tot 600.000. Daar 20.000 werklozen aan toevoegen zou ideologische verblinding zijn", aldus Van der Ham."

nu.nl/ANP/Telegraaf
Dit artikel afdrukken