Twee op de 5 Nederlanders aten in 2018 minder vlees. Dat concludeert NU.nl op basis van eigen onderzoek (NUpanel). Meer dan 1 op de 3 Nederlanders consumeert dagelijks vlees, 28% meerdere keren per week, ruim 1 op de 10 is vegetariër en 7% van alle Nederlanders zegt veganist te zijn. Een kwart van de vegetariërs eet naar eigen zeggen al 20 jaar geen vlees meer.

Dat klinkt veelbelovend, maar of ze dat ook echt doen is de grote vraag. Wakker Dier constateerde recent nog teleurgesteld dat de vleesconsumptie in 2017 even hoog was als in 2016. Wereldwijd stijgen de consumptie en behoefte aan vlees bovendien fors, bleek recent op Foodlog.

Vandaag kwam de EAT-Lancet Commission met het bericht dat we radicaal anders moeten gaan eten als we de aarde in 2050 leefbaar willen houden. Dat betekent dat wie beweert minder vlees te eten, dat ook echt zal moeten doen. Volgens verwachtingen van de marktanalisten van Rabobank stijgt de vleesconsumptie in de wereld de komende 20 jaar fors: met 45%!

Update, 19 januari, 12:00 uur: Hans Dagevos (WUR) werkte mee aan het hierboven genoemde onderzoek van Wakker Dier. Dagevos stuurde ons een artikel dat is gebaseerd op de gegevens uit dat onderzoek; hij schreef het samen met Liesbeth Temme (RIVM) voor VoedingNu. Citaat van de slotregels: Gedrag is grillig. Ook omdat het niet altijd in overeenstemming is met verwachtingen. Op basis van de stevige interesse die er tegenwoordig is voor vleesminderen, plantaardig eten en de steeds groter wordende groep flexitariërs, is substantiële en scherpe verlaging in de huidige vleesconsumptie te veronderstellen. Maar dit vermoeden vindt weinig weerklank in de nieuwe Voedselconsumptiepeiling (VCP) en de recente vleesverbruikscijfers.
Vleesconsumptiegedrag gedraagt zich dus anders dan gedacht.


De laatste zin drukt elegant het spanningsveld tussen statistiek en de bril van de sociale wetenschap uit.
Nu.nl - Een op de drie Nederlanders is in 2018 minder vlees gaan eten | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
  • Deel
Druk af