Twee op de 5 Nederlanders aten in 2018 minder vlees. Dat concludeert NU.nl op basis van eigen onderzoek (NUpanel). Meer dan 1 op de 3 Nederlanders consumeert dagelijks vlees, 28% meerdere keren per week, ruim 1 op de 10 is vegetariër en 7% van alle Nederlanders zegt veganist te zijn. Een kwart van de vegetariërs eet naar eigen zeggen al 20 jaar geen vlees meer.
Dat klinkt veelbelovend, maar of ze dat ook echt doen is de grote vraag. Wakker Dier constateerde recent nog teleurgesteld dat de vleesconsumptie in 2017 even hoog was als in 2016. Wereldwijd stijgen de consumptie en behoefte aan vlees bovendien fors, bleek recent op Foodlog.
Vandaag kwam de EAT-Lancet Commission met het bericht dat we radicaal anders moeten gaan eten als we de aarde in 2050 leefbaar willen houden. Dat betekent dat wie beweert minder vlees te eten, dat ook echt zal moeten doen. Volgens verwachtingen van de marktanalisten van Rabobank stijgt de vleesconsumptie in de wereld de komende 20 jaar fors: met 45%!
Update, 19 januari, 12:00 uur: Hans Dagevos (WUR) werkte mee aan het hierboven genoemde onderzoek van Wakker Dier. Dagevos stuurde ons een artikel dat is gebaseerd op de gegevens uit dat onderzoek; hij schreef het samen met Liesbeth Temme (RIVM) voor VoedingNu. Citaat van de slotregels: Gedrag is grillig. Ook omdat het niet altijd in overeenstemming is met verwachtingen. Op basis van de stevige interesse die er tegenwoordig is voor vleesminderen, plantaardig eten en de steeds groter wordende groep flexitariërs, is substantiële en scherpe verlaging in de huidige vleesconsumptie te veronderstellen. Maar dit vermoeden vindt weinig weerklank in de nieuwe Voedselconsumptiepeiling (VCP) en de recente vleesverbruikscijfers.
Vleesconsumptiegedrag gedraagt zich dus anders dan gedacht.
De laatste zin drukt elegant het spanningsveld tussen statistiek en de bril van de sociale wetenschap uit.
Nu.nl - Een op de drie Nederlanders is in 2018 minder vlees gaan eten | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Dat klinkt veelbelovend, maar of ze dat ook echt doen is de grote vraag. Wakker Dier constateerde recent nog teleurgesteld dat de vleesconsumptie in 2017 even hoog was als in 2016. Wereldwijd stijgen de consumptie en behoefte aan vlees bovendien fors, bleek recent op Foodlog.
Vandaag kwam de EAT-Lancet Commission met het bericht dat we radicaal anders moeten gaan eten als we de aarde in 2050 leefbaar willen houden. Dat betekent dat wie beweert minder vlees te eten, dat ook echt zal moeten doen. Volgens verwachtingen van de marktanalisten van Rabobank stijgt de vleesconsumptie in de wereld de komende 20 jaar fors: met 45%!
Update, 19 januari, 12:00 uur: Hans Dagevos (WUR) werkte mee aan het hierboven genoemde onderzoek van Wakker Dier. Dagevos stuurde ons een artikel dat is gebaseerd op de gegevens uit dat onderzoek; hij schreef het samen met Liesbeth Temme (RIVM) voor VoedingNu. Citaat van de slotregels: Gedrag is grillig. Ook omdat het niet altijd in overeenstemming is met verwachtingen. Op basis van de stevige interesse die er tegenwoordig is voor vleesminderen, plantaardig eten en de steeds groter wordende groep flexitariërs, is substantiële en scherpe verlaging in de huidige vleesconsumptie te veronderstellen. Maar dit vermoeden vindt weinig weerklank in de nieuwe Voedselconsumptiepeiling (VCP) en de recente vleesverbruikscijfers.
Vleesconsumptiegedrag gedraagt zich dus anders dan gedacht.
De laatste zin drukt elegant het spanningsveld tussen statistiek en de bril van de sociale wetenschap uit.
Niet doen Jack! Integendeel! Ik denk dat dat vlees van jou tot het meest gezonde vlees gerekend kan worden en wellicht ook heel hoog zal scoren op smaak (tenzij het in bevroren toestand de wereld overgaat, dat heeft volgens mij daar dan weer een negatieve invloed op).
Ik heb nooit gezegd dat vlees of vis slecht zou zijn en ben benieuwd waar je dit vooroordeel op hebt gebaseerd. Niet iedereen die kritisch op je reageert is een fanatieke veganist.
Dus ook 100% grasgevoerd biologisch rundvlees met hoog omega 3, laag omega 6 en geconjugeerd linolzuur is slecht? Zo ja, ga ik beginnen met die runderen uit te roeien. Want dieren gratis laten grazen, is (buiten Cuba en Noord-Korea) onmogelijk. Of heb jij als dierenvriend daar geld voor over?
Wat jij wil, Jack.
De toename van het aantal vleesminderaars is volgens mij maar voor een klein deel toe te schrijven aan het bewustzijn rond de leefomstandigheden van vee en de misstanden in de slachtindustrie, de door jou genoemde 'zielig'heidsfactor', maar meer aan de aandacht in de media voor het klimaat in de brede zin en negatieve gezondheidsaspecten die kleven aan (te) veel vlees eten.
Marc, vlees is moord. Toch?
Jack, ik ging er van uit dat je een omnivoor bent en geen carnivoor, als ik je een verrassende maaltijd voorzet ga je dan sputteren als je geen vlees of vis kan vinden?
Ik ken denk ik meer vegetariërs en veganisten dan jij en ik ben er voor zover ik weet nog nooit een tegengekomen die zoveel zendingsdrang heeft dat ie over is gegaan tot het bedreigen van mensen die werkzaam zijn in de dierlijke eiwitsector. Zo zie je maar weer dat een handvol extremisten bij sommigen het beeld van de vredelievende vleesminderaar kan doen kantelen.