Twee Britse vrouwenorganisaties waarschuwen voor de mogelijke gevolgen van een zaak die vandaag dient voor het Court of Appeal.

Rond het geval van een nu zesjarig kind zal de klager betogen dat de hersenschade die het kind heeft opgelopen tijdens de zwangerschap het gevolg is van een misdaad van de moeder.

Omdat zij alcohol heeft gedronken tijdens de zwangerschap, is bij het kind het Fetal Alcohol Syndrom (FAS) gediagnostiseerd. Dat betekent dat het kind last heeft van groeiachterstanden, vergroeiingen en geestelijke stoornissen. Als de claim wordt toegewezen, is drinken tijdens de zwangerschap voortaan een misdaad.

Criminalisering
Een lagere rechter oordeelde reeds dat het kind aan FAS lijdt als gevolg van de drinkgewoonten van de moeder. Het kind is van de moeder gescheiden en woont niet meer bij haar. In het belang van het kind eist de advocaat een schadevergoeding. Die case dient nu voor het Court of Appeal en kan grote betekenis hebben voor de manier waarop Engeland voortaan behalve moreel ook juridisch tegen drinken tijdens de zwangerschap aankijkt. De case kan drinken tijdens de zwangerschap criminaliseren, net zoals rijden onder invloed met een te hoog promillage.

De vrouwenorganisaties waarschuwen voor deze mogelijke ontwikkeling, omdat ze bang zijn voor de consequenties voor verslaafde zwangere vrouwen. Die zouden door de uitspraak automatisch kunnen worden beschuldigd van misdadig gedrag.

Fotocredits: Remko van Dokkum
Dit artikel afdrukken