Darmgezondheid speelt mogelijk een rol bij de kans om van alcoholverslaving af te komen, blijkt uit Zweeds onderzoek. Onderzoekers van de universiteit van Göteborg vergeleken de darmgezondheid van 60 alcoholverslaafden. Alle proefpersonen ondergingen een afkickprogramma. Volgens professor Fredrik Bäckhed (Universiteit van Göteborg) is er een verband tussen darmgezondheid en de ernst van de verslavingsverschijnselen.

Darmpermeabiliteit
Gedurende negentien dagen in het afkickprogramma werden de proefpersonen onderzocht op hun gevoelens van depressie, angst en hun verlangen naar alcohol. Een deel van de groep had opvallend meer afkickverschijnselen dan de anderen of de controlegroep. Juist bij deze mensen bleek de darmflora anders van samenstelling en was de darmpermeabiliteit (doorlaatbaarheid) hoger. Een hogere darmpermeabiliteit hangt samen met ontstekingen in bijvoorbeeld de darm, zoals de ziekte van Crohn. Proefpersonen die het afkicken minder goed afging bleken onder andere minder van de bacterie Faecalibacterium prausnitzi in hun darmen te hebben, een soort die bekend staat om zijn ontstekingsremmende eigenschappen. De 34 overige proefpersonen met een normale darmflora en permeabiliteit verging het afkicken veel beter. Hun scores op depressie, angst en het verlangen naar alcohol benaderden die van de controlegroep.

Darm-hersen interactie
Professor Bäckhed lichtte zijn onderzoek toe tijdens een gastcollege in Kopenhagen, meldt ScienceNordic. Volgens Bäckhed vormen de resultaten van zijn onderzoek een aanwijzing dat alcoholverslaving niet alleen geassocieerd is met een disbalans in de hersenen maar ook met een disbalans van de darmflora. Echter, de studie ging in op de relatie tussen darmgezondheid en het afkickproces en daarom is niet te zeggen of minder gezonde darmen de kans op alcoholverslaving beïnvloeden. Volgens Bäckhed moet er meer onderzoek gedaan worden naar de relatie tussen de darmen en hersenen.

Het onderzoek is gepubliceerd in PNAS.

Fotocredits: Alexandre Normand
Dit artikel afdrukken