Na een urenlang debat met minister Carola Schouten (Landbouw) is de Eerste Kamer akkoord gegaan met de 'spoedwet aanpak stikstof' waarmee het kabinet de stikstofcrisis wil beteugelen. Het was de laatste actie van de Senaat voor het kerstreces.

Op de valreep heeft het kabinet de spoedwet voor elkaar weten te krijgen. Met de spoedwet, door de Tweede Kamer aangenomen op 5 december, wil de regering de woningbouw in Nederland weer vlot trekken.

De partijen die in de Tweede Kamer vóór stemden, hebben in de Eerste Kamer geen meerderheid. Daarom heeft de regering de afgelopen weken druk gelobbyd om voldoende steun te verwerven. Uiteindelijk stemden vanavond 50Plus, fractie-Otten en SGP met de coalitiepartijen mee.

De maatregelen die in de spoedwet beschreven staan omvatten stikstofarm veevoer, de mogelijkheid om een drempelwaarde voor de stikstofuitstoot in te voeren en invoering van een stikstofregistratiesysteem. Daarnaast, los van de spoedwet, gaat het kabinet de snelheid op de snelwegen overdag verlagen naar 100 kilometer per uur.

Hoewel de minister ook een akkoord met het Landbouw Collectief kon melden na het ontbijt met premier Rutte gisterochtend, protesteerde tijdens het debat en de stemming - onverwacht - een groep van circa 150 boze boeren op het Binnenhof:
AD - Spoedwet stikstof aangenomen door Eerste Kamer
  • Deel
Druk af