Een 3-jarig Amerikaans meisje is, voor zover bekend, het jongste geval van diabetes type 2 ooit. De ziekte is het gevolg van obesitas. Vandaag presenteert de Amerikaanse kinderarts Michael Yafi op het jaarcongres van de European Association for the Study of Diabetes in Stockholm haar case. Door adequate behandeling en leefstijlaanpassingen is het meisje van haar diabetes af.

Ook jonge obese kinderen screenen
Yafi, kinderendocrinoloog aan de University of Texas, Houston, zegt op Reuters: "Dit is een wereldwijd probleem. Type 2 diabetes beperkt zich niet langer tot volwassenen. Ik screen nu ieder obees kind dat ik zie ook voor diabetes type 2."

Diabetes type 2 staat bekend als 'ouderdomsdiabetes', omdat de ziekte meestal pas op latere leeftijd aan het licht komt. In de afgelopen 20 jaar wordt de ziekte echter ook steeds vaker vastgesteld bij jongeren en kinderen, in relatie met overgewicht, obesitas, metabool syndroom en insulineresistentie.

Het meisje meldde zich bij Yafi's kliniek met klachten over voortdurende dorst en aandrang tot plas. Ze had geen bijzondere medische voorgeschiedenis. Wel viel ze met haar gewicht (35 kilo) en BMI in de bovenste 5 procent van al haar leeftijdsgenoten. Haar bloedsuikerspiegel was hoog. Ze testte negatief voor diabetes 1, de aangeboren vorm van suikerziekte die wel bij jonge kinderen voorkomt. Haar beide ouders waren obees. Bij nader onderzoek bleek het gezin er ongezonde eetgewoonten op na te houden, met veel calorierijk en vet eten.

Medicijnen, voedingsadvies en leefstijlaanpassingen
Het meisje kreeg diabetesmedicijnen. De ouders kregen voedingsadvies en voorlichting over diabetes. Het gezin ging minder eten en meer bewegen. Door die maatregelen viel het meisje af en kon ze binnen 6 maanden haar medicatie afbouwen.

Wereldwijd lijden op dit moment naar schatting 387 miljoen mensen aan diabetes. In 2035 zal dit opgelopen zijn naar 592 miljoen, schat de International Diabetes Federation (IDF). De daarmee gemoeide zorgkosten lopen op tot meer dan $600 miljard per jaar.

Fotocredits: 'That is a mistake!', Mike Renlund
Dit artikel afdrukken