De komende drie dagen buigen ruim 400 medici zich op een congres in Gent over de vraag hoe we microben kunnen gebruiken om kinderen een betere start te geven.

Steriele darm
Een volwassene heeft 1 kilo bacteriën in zijn darmen. Een pasgeboren baby heeft nog geen darmflora. “De eerste bacteriën die zich na de geboorte in de darm vestigen, zijn cruciaal,” aldus professor Yvan Vandenplas van het UZ Brussel. “Muizen met een steriele darm ontwikkelen een onvolledig afweersysteem. Baby’s worden ook geboren met een steriele darm en moeten de nodige bacteriën nog inslikken.”

Factoren
Tot op heden zijn er een aantal factoren bekend die meespelen bij de ontwikkeling van het microbioom. De allereerste stap is een vaginale bevalling. “Hierbij krijgt de baby een waaier aan bacteriën van zijn moeder binnen,” zegt Vandenplas. Kinderen die via een keizersnede op de wereld komen, hebben later 20% meer kans om ziektes als astma, diabetes of obesitas te ontwikkelen. Een tweede factor is het krijgen van borstvoeding. Vandenplas: “Moedermelk bevat niet alleen goede bacteriën, maar ook oligosacchariden, waardoor de juiste juiste bacteriën floreren in de dikke darm.” Tot slot is het belangrijk voor de opbouw van de darmflora dat de kinderen in hun eerste maanden niet te snel antibiotica krijgen.
Dit artikel afdrukken