In de Verenigde Staten is bijna een kwart van de jongvolwassenen en 20% van de 12 tot 18-jarigen prediabeet. Dat blijkt uit een nieuwe studie met bijna 5.800 deelnemers. De resultaten van het onderzoek zijn te vinden in het gerenommeerde blad JAMA Pediatrics.

Jongeren met prediabetes bleken een hogere bloeddruk te hebben, meer buikvet, hogere cholesterolniveaus en lagere insulinesensitiviteit. Ze hebben daardoor een hoger risico op het ontwikkelen van diabetes-2 en hart- en vaatziekten.

"Tot voor kort kregen jonge kinderen en tieners bijna nooit diabetes-2, daarom heette de ziekte ook ouderdomsdiabetes," schrijft het US Centers for Disease Control and Prevention (CDC). "Maar nu heeft ongeveer een derde van de Amerikaanse jeugd overgewicht en daar zien we een verband met de snelle toename in aantallen kinderen met diabetes-2, soms al op 10-jarige leeftijd."

Opvallend: jongens en mannen hadden twee keer zo vaak prediabetes als meisjes en vrouwen (respectievelijk 22,5% en 29,1% versus 13,4% en en 18,8%). Voor volwassen Amerikanen liggen de cijfers nog hoger. Volgens het CDC is ongeveer een derde van de volwassen Amerikanen prediabeet (zo'n 84 miljoen mensen). Negen op de 10 prediabeten zijn zich daar niet van bewust.
CNN - 1 in 5 US adolescents is now prediabetic, study says
  • Deel
Druk af