Eet vooral veel plantaardig en maar 1 ei per week. Zo luidt het nieuwste voedingsadvies van het Deutsche Gesellschaft für Ernährung (DGE), de evenknie van het Nederlandse Voedingscentrum.

De DGE stelde het nieuwe advies op met behulp van een wiskundig optimalisatiemodel. Behalve gezondheid zijn ook aspecten als duurzaamheid, milieu-impact en de dagelijkse voedingsgewoonten in Duitsland in het advies verwerkt.

In de nieuwe voedingscirkel en aanbevelingen verschuift de nadruk sterk naar plantaardige voeding. Volgens de DGE moet meer dan driekwart van de Duitse maaltijden uit plantaardige producten bestaan. De nieuwe richtlijn adviseert niet meer dan 300 gram vlees en vleeswaren per week, de helft van de huidige aanbeveling. Ook de aanbevolen hoeveelheid zuivel is teruggeschroefd naar 2 porties, ofwel 400 gram per dag. Opvallend is de aanbeveling om het bij maar 1 ei per week te houden. Juist eieren zijn het duurzaamste eten van dieren, legde Pamela Wilson vorig jaar nog uit.

Met een eigen deeladvies krijgen peulvruchten als erwten, bonen, linzen en noten meer nadruk, net als het drinken van 1,5 liter water per dag. De adviezen over visconsumptie (1 à 2 porties per week), en het eten van 5 porties fruit en groenten per dag blijven ongewijzigd. Zoete, zoute en vette voedingsmiddelen kunnen beter achterwege blijven. Af en toe een 'extraatje' mag, als het beperkt blijft tot maximaal 8% van de energie-inname. Ook alcoholische dranken zouden Duitsers moeten vermijden.

De DGE stelt dat gezonde voeding en milieubewustzijn hand in hand moeten gaan. "Wij adviseren een kleurrijk en gezond dieet dat tevens de omgeving beschermt, met een nadruk op plantaardige voeding," aldus Anne Carolin Schäfer, voedingsdeskundige bij de DGE. Met als laatste aanbeveling: eet vooral gevarieerd.
  • Deel
Druk af