Eet vooral veel plantaardig en maar 1 ei per week. Zo luidt het nieuwste voedingsadvies van het Deutsche Gesellschaft für Ernährung (DGE), de evenknie van het Nederlandse Voedingscentrum.
De DGE stelde het nieuwe advies op met behulp van een wiskundig optimalisatiemodel. Behalve gezondheid zijn ook aspecten als duurzaamheid, milieu-impact en de dagelijkse voedingsgewoonten in Duitsland in het advies verwerkt.
In de nieuwe voedingscirkel en aanbevelingen verschuift de nadruk sterk naar plantaardige voeding. Volgens de DGE moet meer dan driekwart van de Duitse maaltijden uit plantaardige producten bestaan. De nieuwe richtlijn adviseert niet meer dan 300 gram vlees en vleeswaren per week, de helft van de huidige aanbeveling. Ook de aanbevolen hoeveelheid zuivel is teruggeschroefd naar 2 porties, ofwel 400 gram per dag. Opvallend is de aanbeveling om het bij maar 1 ei per week te houden. Juist eieren zijn het duurzaamste eten van dieren, legde Pamela Wilson vorig jaar nog uit.
Met een eigen deeladvies krijgen peulvruchten als erwten, bonen, linzen en noten meer nadruk, net als het drinken van 1,5 liter water per dag. De adviezen over visconsumptie (1 à 2 porties per week), en het eten van 5 porties fruit en groenten per dag blijven ongewijzigd. Zoete, zoute en vette voedingsmiddelen kunnen beter achterwege blijven. Af en toe een 'extraatje' mag, als het beperkt blijft tot maximaal 8% van de energie-inname. Ook alcoholische dranken zouden Duitsers moeten vermijden.
De DGE stelt dat gezonde voeding en milieubewustzijn hand in hand moeten gaan. "Wij adviseren een kleurrijk en gezond dieet dat tevens de omgeving beschermt, met een nadruk op plantaardige voeding," aldus Anne Carolin Schäfer, voedingsdeskundige bij de DGE. Met als laatste aanbeveling: eet vooral gevarieerd.
De DGE stelde het nieuwe advies op met behulp van een wiskundig optimalisatiemodel. Behalve gezondheid zijn ook aspecten als duurzaamheid, milieu-impact en de dagelijkse voedingsgewoonten in Duitsland in het advies verwerkt.
In de nieuwe voedingscirkel en aanbevelingen verschuift de nadruk sterk naar plantaardige voeding. Volgens de DGE moet meer dan driekwart van de Duitse maaltijden uit plantaardige producten bestaan. De nieuwe richtlijn adviseert niet meer dan 300 gram vlees en vleeswaren per week, de helft van de huidige aanbeveling. Ook de aanbevolen hoeveelheid zuivel is teruggeschroefd naar 2 porties, ofwel 400 gram per dag. Opvallend is de aanbeveling om het bij maar 1 ei per week te houden. Juist eieren zijn het duurzaamste eten van dieren, legde Pamela Wilson vorig jaar nog uit.
Met een eigen deeladvies krijgen peulvruchten als erwten, bonen, linzen en noten meer nadruk, net als het drinken van 1,5 liter water per dag. De adviezen over visconsumptie (1 à 2 porties per week), en het eten van 5 porties fruit en groenten per dag blijven ongewijzigd. Zoete, zoute en vette voedingsmiddelen kunnen beter achterwege blijven. Af en toe een 'extraatje' mag, als het beperkt blijft tot maximaal 8% van de energie-inname. Ook alcoholische dranken zouden Duitsers moeten vermijden.
De DGE stelt dat gezonde voeding en milieubewustzijn hand in hand moeten gaan. "Wij adviseren een kleurrijk en gezond dieet dat tevens de omgeving beschermt, met een nadruk op plantaardige voeding," aldus Anne Carolin Schäfer, voedingsdeskundige bij de DGE. Met als laatste aanbeveling: eet vooral gevarieerd.
Ik vind de reactie van John Vink nogal wonderlijk. Er wordt al heel veel dierlijk eiwit en vet gegeten en weinig groente. Volgens hem moet er juist meer vet vlees worden gegeten en minder fruit. Is dit als grap bedoeld??
Het toverwoord is MODEL ("met behulp van een wiskundig optimalisatiemodel"). Garbage-in-garbage-out.
Eén ei per week is aanmerkelijk minder dan de hoeveelheid eieren die de Duitsers nu gewoon zijn te consumeren - niet alleen als ei maar ook verwerkt in voedingsmiddelen als taart of mayonaise. Afgelopen jaar steeg de eierconsumptie met 6 stuks naar 236 eieren per hoofd van de bevolking. De toename verklaart het Federaal Informatiecentrum voor de Landbouw (BZL) door een groei van de bevolking en een stijgende vraag. Die laatste komt doordat Duitsers minder vlees zijn gaan eten en het verlies aan eiwitten opvangen vervangen door meer (goedkope) eieren te eten, aldus vakblad fleischwirtschaft.
Duitsland kon vorig jaar maar voor 73% van de eierbehoefte in eigen producten voorzien, een daling van 3% ten opzichte van het jaar ervoor. De importen stegen met bijna 8% en die van eiproducten (eigeel, eiwit, vloeibaar, gedroogd, bevroren) met 4%. Van de hele eieren kwam 75% uit Nederland, 12% uit Polen en 3% uit zowel Denemarken als België.
De grote binnenlandse vraag, vooral naar eieren 'zonder kuikendoden', leidde ertoe dat de Duitse export van schaaleieren met 4% daalde en die van eiproducten met bijna 19%.
Het gaat slecht met onze gezondheid. Als oplossing krijgen we nog meer van hetzelfde. Nog minder vet, nog minder dierlijk eiwit, meer fruit en groenten. Wat we nodig hebben is meer dierlijke eiwitten met aanhangend vet en 1 stuk fruit. Om een probleem op te lossen moet je het begrijpen. Olieën uit zaden (meest omega 6) en de fructose vormen het grootste probleem. Kijk naar je bloedwaarden i.p.v. de guidelines. Ws kom je uit bij een lchf leefstijl, Low carb, high fat diet.
Duurzaamheid cult advies, zuivel, vlees, plantaardig, komt voort uit agenda 2030 van NGO. Iedere dag 2 eieren is veel gezonder – bevat alle aminozuren – maar al te gezond is buurmans gek. Drinken doet men naar behoefte.