Volkert Engelsman van fruitgroothandel Eosta voert de Duurzame Top 100 van Trouw aan. Vandaag - de eerste dinsdag in september, 'duurzame dinsdag' - drukte Trouw zijn Duurzame Troonrede af: 'Alles draait om winst, maar laten we dan wel netjes rekenen'. In zijn visie is geld verdienen geen vies woord, maar moet de afwenteling van kosten op milieu, mens en dier wel worden meegenomen in kostprijzen.

De Duurzame Troonrede is bedoeld als inspiratie en contrast met de Troonrede met 's lands begroting die de Koning over twee weken uitspreekt op de derde dinsdag in september.

Een passage uit zijn tekst:
Er wil een nieuwe economie ontstaan, waarin ecologische en sociale waarden zijn opgenomen in de welvaartsdefinitie. Om daarbij te helpen, moeten we kraamkamers voor verandering creëren, cocreatie zoeken, prototypes bouwen. Verandering gaat nooit uit van een volgende meerderheid, maar altijd van een trendsettende minderheid met een gedeelde visie. Daar is een zekere rebelsheid voor nodig waartoe ik graag wil oproepen. Alleen dode vissen gaan met de stroom mee.

De belangrijkste transitieversnelling kan bereikt worden door een inniger samenwerking tussen de duurzaamheids- en financiële sector. Want zolang we de perverse prikkels niet uit ons marktsysteem halen, blijft het dweilen met de kraan open.
Trouw - Duurzame Troonrede 2018: Alles draait om winst, maar laten we dan wel netjes rekenen
  • Deel
Druk af