De in Nederland gevestigde tonijnhandel Pacifical introduceerde eind vorig jaar MSC-gecertificeerde, duurzame bliktonijn op de Europese markt. De tonijn wordt gevangen in het westelijke en centrale deel van de Stille Oceaan. Het project heeft de steun van Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds. De duurzame MSC bliktonijn is tot 20% duurder, maar zouden onder zodanige condities worden gevangen dat er geen schade wordt toegebracht aan andere zeedieren of het milieu. De blikjes zijn bovendien traceerbaar naar hun vangstlocatie en zelfs visser.

Pacifical zegt vandaag in de Volkskrant aan alle kanten 'geïntimideerd' te worden door concurrent Dolphin Safe (het Amerikaans duurzaamheidslabel). Zo is het vanaf het begin van het traject moeizaam gebleken vissers bereid te vinden duurzame tonijn te leveren, waarschijnlijk onder druk van het EII. Eerder deze week verstuurde EII een brief aan tonijnbedrijven waarin het Pacifical beschuldigt dolfijnonvriendelijke visserijpraktijken te gebruiken. Pacifical-directeur Henk Brus noemt dit 'een typische afpersingspraktijk': "wie geen lid is en niet betaalt aan Dolphin Safe, maar meedoet aan het MSC-programma wordt publiekelijk neergezet als dolfijndoder".

EII was niet bereikbaar voor commentaar. MSC reageert afwijzend op de suggesties: "'Het is een wetenschappelijk feit dat er in het betrokken gebied geen dolfijnen opzwemmen met de tonijn. Bij hoge uitzondering wordt er een dolfijn gevangen. Bovendien wordt er in de controle van MSC speciaal op gelet", zegt commercieel directeur Nicolas Guichoux van MSC.
Dit artikel afdrukken