Dat bleek afgelopen week tijdens de tweejaarlijkse Wereldhandelsconferentie voor tonijn in Bangkok. Het Amerikaanse ‘Dolphin Safe’-ecolabel (met een opspringende dolfijn) beschuldigt de Marine Stewardship Council (MSC), het blauwe logo met een visje, er van dolfijnen in de Stille Oceaan in gevaar te brengen door zijn certificering van Mexicaanse geelvintonijnvissers. Dolphin Safe dreigt met actie tegen de handel in die tonijnproducten op de Europese en Amerikaanse markten.

In het oostelijk deel van de Stille Oceaan vissen grote Mexicaanse visserijbedrijven met netten voor dolfijnen, stelt Dolphin Safe. Dolfijnen zwemmen namelijk samen op met de geelvintonijn. "De certificatie door MSC houdt helemaal geen rekening met de schadelijke gevolgen voor de dolfijnpopulatie. Het is onbegrijpelijk dat deze visserij door MSC als duurzaam gecertificeerd wordt", aldus Paolo Bray namens Dolphin Safe.

'Marktbescherming'
Dolphin Safe slaagde er in de jaren '90 in zijn beschermingsnormen voor de dolfijnen door de Amerikaanse overheid op te laten leggen aan de markt. Maar volgens de Mexicaanse vissers is Dolphin Safe allang geen eco-label meer, maar keiharde marktdiscriminatie. "De Amerikaanse markt is feitelijk jarenlang voor ons gesloten geweest vanwege de veronderstelde schade voor de dolfijnen", aldus Antonio Guerra van het Mexicaanse tonijnmerk Tuny.
De Mexicanen investeerden in dolfijnbeschermende maatregelen en dienden een klacht in bij de Wereldhandelsorganisatie WTO. Die stelde hen in het gelijk: "De normen van het Dolphin Safe-label zijn volgens de WTO misleidend voor de consument en de Mexicaanse tonijn mag daarom niet worden geweerd. Omdat de VS weigeren deze uitspraak van de WTO goed na te komen, heeft Mexico inmiddels een schadeclaim van $472 mln op jaarbasis ingediend", schrijft het FD.

GSSI: onafhankelijke toetsing
In dat licht is de aanval van Dolphin Safe op MSC te interpreteren als 'een poging het eigen vege lijf te redden'. In Bangkok werd deze week het vanuit Nederland geleide Global Sustainable Seafood Initiative (GSSI) gepresenteerd. Bij het GSSI zijn de grote supermarktketens en de tonijnindustrie aangesloten. Duurzaamheidscertificeerders kunnen zichzelf laten toetsen op een ruime reeks kwaliteitseisen op het gebied van ecolabels. Dolphin Safe zou 'mijlenver verwijderd' zijn van een erkenning. MSC heeft die toetsing onverwijld aangevraagd.

IOTC
MSC meldde vrijdag in een persbericht een keerpunt bereikt te hebben in het duurzame beheer van de skipjack tonijnbestanden in de Indische Oceaan. De Indian Ocean Tuna Commission (IOTC) besloot, gesteund door een ruime meerderheid van de lidstaten, vangstbeperkende maatregelen (Harvest control rules) voor skipjack tonijn in de Indische Oceaan vast te stellen.
Dit artikel afdrukken