De nieuwe Alllerhande is een Italiëspecial. Het is tenslotte vakantietijd. Op pagina 137 beloven ze je een recept voor Venetiaanse vis, "dat waarschijnlijk al duizend jaar oud is". Ha, leuk, hier wordt de voedselhistoricus wakker. Wat zou het zijn? Vis in Venetië, dat kan van alles zijn, want ze eten daar al eeuwen gezouten kabeljauw, riviervissen, lagunevissen, noem maar op. En in het jaar 1009 zal de vis van een zoet-zure saus vergezeld kunnen zijn, of een peterseliesausje, of knoflook, offe.... Benieuwd, benieuwd, spannend.... Toch?
Nee dus, het is weer nep. Ik heb er expres geen plaatje bij gedaan, want dan is het te gemakkelijk. Wat is namelijk het eerste ingrediënt voor deze duizendjaar oude visschotel?
Zucht, 5 trostomaten. Verder platte peterselie, olijfolie, ui, knoflook anjsovisfilets, kabeljauw, laurierblad en witte wijn. Het is vast nog eetbaar ook. Maar.....
Welke halve zool heeft dit nu weer opgeschreven? Tomaten kennen we pas na de ontdekking van de Amerika's, dus na 1492.
De vroegste kwamen aan het begin van de 16e eeuw naar Spanje en Portugal, iets later ook naar Italië. Best lang geleden dus. Maar geen duizend jaar. Zinloze en onjuiste informatie. Maakt die foute informatie dit recept lekkerder? Venetië spannender? Nee toch.
Het zal dan ook niemand meer verbazen dat ze hier - ongetwijfeld ook een duizendjaar oud recept - voor polenta bij adviseren.
Maïs, ook pas in Europa gekomen na de ontdekking van de Amerika's. Grrrrrrrrrrrrrr!!!!!!!
Dit artikel afdrukken