Duitse varkenshouders van de Interessengemeinschaft der Schweinehalter Deutschlands zijn blij met de aanbiedingen van varkensvlees bij Aldi en Lidl. Dat jaagt de grote voorraden in de vrieshuizen die zich daar hebben opgehoopt er snel doorheen. Daarna kunnen de prijzen zich weer herstellen.

Omdat in Duitsland Afrikaanse varkenspest is aangetroffen, mocht het land niet meer exporteren naar China. Daardoor ontstond overaanbod en dat drukt de prijzen die varkensboeren voor hun nieuw aangeleverde slachtvarkens krijgen. Naar schatting hangt er ruim 350 miljoen kilo varkensvlees in de Duitse vrieshuizen (op de 4,7 miljoen ton die het land in 2020 produceerde, circa 7,5%). Per Duitser gaat het om iets meer dan 4 kilo. Met aanbiedingen is zo'n volume er best doorheen te jassen, al helemaal omdat Duitsers prijsgevoelig zijn.

De varkensboeren hopen dat ook andere supermarkten het voorbeeld van Aldi en Lidl om te stunten met varkensvlees zullen volgen.

In juli liet Aldi nog weten een einde te zullen maken aan zogeheten Billigfleisch (goedkoop vlees). Om daar echt een einde aan te maken, helpt het bedrijf nu mee om de prijzen flink door de bodem te laten zakken om ze daarna weer te kunnen verhogen. Ditmaal applaudisseren de boeren.
  • Deel
Druk af