Twee derde van de grote Nederlandse kottervissers is klaar met de dieselprijs en geeft de pijp aan Maarten, meldt de NOS. De eigenaren van tachtig schepen hebben zich aangemeld voor de opkoopregeling van de overheid.

De vissers hebben al enkele jaren van discussies en maatregelen achter de rug. Ze mochten niet meer energiezuinig pulsvissen en zagen hun visgronden aangetast door de aanleg van grote windmolenparken en de Brexit. De extreme dieselprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne is de laatste stap om hen hun bestaan op te laten geven en de Noordzee-visserij te laten voor wat die ooit was.

Van de 120 grote kotters die op de Noordzee op tong en schol vissen, blijven er waarschijnlijk maar 40 over, schrijft de NOS. Dat heeft consequenties voor de rest van de keten aan wal. Zo sluit onder meer de visafslag in Den Helder volgende week al definitief de deuren wegens gebrek aan volume. Kleine garnalenvissers moeten voortaan naar Den Oever, de grotere naar IJmuiden.

Vis zal er altijd blijven maar het wordt wel een stuk duurder, vertelt Pim Visser, directeur van de visafslag Den Helder: "Het afgelopen jaar is de prijs van schol en tong al met 40 procent gestegen." Op de plek waar de vis uit de kotters werd gelost, liggen nu grote offshoreschepen aan de kade. De hal waar de vis gesorteerd werd is leeg.

De afslag in Den Helder wordt een servicecenter voor de bouw van windmolenparken op de Noordzee. De vissers zijn eigenaar van de coöperatieve visafslag en kunnen nu verdienen aan de wind-industrie die hen verjoeg. Volgens directeur Pim Visser van de afslag is het de nieuwe realiteit: "Vissers zijn geen Don Quichot die tegen windmolens blijven vechten." Waar geen boterham te verdienen valt, verdwijnen de activiteiten, ook al wordt de vis duur betaald.
  • Deel
Druk af