0
Fotocredits: Urker viskotter, Joost. J. Bakker, Wikimedia

FlashVissers honend over fooi van Adema

'Een druppel op een gloeiende plaat' noemt Jacob van Urk, voorman van belangenorganisatie VisNed, de €10 miljoen noodsteun waarmee minister Piet Adema de visserij tegemoet komt. De miljoenen zijn bedoeld om de vissers bij te staan omdat zij met name door de torenhoge brandstofprijzen in de problemen komen.

De visserijsector trekt al lange tijd aan de bel, maar de Tweede Kamer moest eraan te pas komen om de steunregeling af te dwingen. Waarschijnlijk kunnen de vissers in het eerste kwartaal van 2023 aanspraak maken op eenmalig €30.000 per ondernemer. Dat is lang "niet kostendekkend", realiseert zich ook Adema, die de steunregeling als een 'steuntje in de rug' betitelt.

Tot misnoegen van de vissers. Sommige grote viskotters gebruiken wel €25.000 aan brandstof per week, volgens Van Urk. "We hebben weinig om optimistisch over te zijn."

Eerder dit jaar maakte het kabinet bekend €444 miljoen uit te trekken voor de transitie naar een toekomstbestendige duurzame en economisch rendabele vloot en een saneringsregeling voor visserijschepen die worden geraakt door de brexit.

NOS - Visserij krijgt geld voor brandstof, vissers vinden bedrag te laag, 16 nov 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.