Een brandbrief aan de koning. Om aandacht te vragen voor de nijpende situatie waarin de Nederlandse visserij verkeert en te voorkomen dat de sector tot een 'sterfhuis' verwordt. "Dan kiest geen enkele visserszoon nog voor dit mooie beroep," aldus vissersvoorman Johan Nooitgedagt. Terwijl er kansen genoeg zijn: maak van de Noordzee de delicatessenwinkel van de driehoek Londen-Parijs-Berlijn. Om de verse vis duur te verkopen.
Voor de poort van Paleis Noordeinde maakten belangenorganisaties Stichting Tot Behoud Visserij Nederland, EMK, Stichting Visserij en Natuur en het platform ‘Ik, de Burger’, 419 Nederlandse vissers en 45 Duitse en Belgische vissers die vissen in Nederlandse wateren, plus nog eens tientallen horecazaken, vishandelaren en scheepswerven* duidelijk dat er sprake is van een noodtoestand. Ongrondwettelijk, zeggen de vissers, de vele beperkende regels vanuit de overheid die de sector de nek omdraaien.

En het ging al zo slecht met de visserij: de visaanvoer bij Nederlandse visafslagen is de afgelopen zes jaar gehalveerd, de pulsvisserij werd verboden, een derde van de kotters gaat naar de sloop, door de brexit viel een deel van de visgronden weg, de stikstofuitstoot van garnalenvissers moet 'in één klap' omlaag, de belangstelling voor scholing tot visser daalt en de garnalenvissers mogen als het aan de Europese Commissie ligt straks helemaal niet meer vissen in beschermde gebieden. Zo wordt de Nederlandse visserij "buitengesloten en willens en wetens stap voor stap kapotgemaakt," staat in de brief aan de koning.

Toch zijn er volop kansen, zegt Johan Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond in het FD. "Wij willen als verse vissector overeind blijven en daarvoor moet de Noordzee de delicatessenwinkel worden voor het hogere segment." Ofwel, de verse vis, tong en tarbot, rondvis en garnalen die voor de Nederlandse kust gevangen worden verkopen aan viswinkels en restaurant binnen de driehoek Berlijn-Parijs-Londen. (Nederlanders eten die dure verse vissen namelijk niet, die gaan voor zalm van ver weg en 'prutvis' als tilapia en pangasius, die diepgevroren aan land komen in Rotterdam.)

Naar die verse vis is veel vraag vanuit het buitenland. Er worden recordprijzen voor betaald, zo piekte tong in augustus op bijna €19 per kilo. Al heeft dat wel een keerzijde: ook voor consumenten wordt de vis dan erg duur (€27,50 voor een kilo sliptongetjes en meer dan €50 voor zeetong), en boven een bepaald prijspeil haken consumenten af.


*Ondertekenaars brandbrief: Vanuit de visserijsector zijn er in totaal 832 schepen, organisaties en zelfstandigen ondertekenaars van deze brandbrief. Zij verschaffen werk & inkomen aan enige duizenden medewerkers. Deze aktie wordt mede ondersteund door 11700 burgers.