Esther Molenwijk is van de eiwittransitie. In haar gebruikelijke rol spreekt ze met mensen over wat hen beweegt om meer plantaardig te eten. In haar nieuwste podcast waagt ze zich op onbekend terrein. Ze bezoekt dé Europese beurs voor de bio-industrie: Eurotier in Hannover. Een fascinerende reportage van een vegan Alice in Vleesland.
Met een onbevangen blik dwaalt Molenaar rond door de 14 hallen van de bio-industrie, vol innovaties zoals een stimulator voor de kunstmatige inseminatie van zeugen, een bewegende vloer die het dooddrukken van biggetjes moet voorkomen tot 'XL-kalfshutjes' waar 2 kalfjes 8 weken in verblijven. Speciale aandacht besteedt ze aan het 'eier-’seksen’ om het vergassen van eendagshaantjes te voorkomen'. Een onderwerp dat Claudia Hulshof op Foodlog uitgebreid aan de orde stelde.

Molenaar vraagt iedereen die haar te woord staat hoe het zit met dierenwelzijn. Uiteraard zijn alle verkopers ervan overtuigd dat hun systemen bijdragen aan het dierenwelzijn. En hebben ze groei voor ogen. Geen van de geïnterviewden blijkt te verwachten dat hun business bedreigd wordt doordat mensen minder vlees zouden gaan eten. Hebben ze gehoord van de eiwittransitie, het groeiende maatschappelijke bewustzijn dat onze consumptie van vlees, zuivel- en eieren een enorme aanslag is op de planeet of de noodzaak over te stappen naar een meer plantaardig menu? De standhouders en bezoekers halen er hun schouders bij op.

Anders is dat voor de demonstreerders van dierenwelzijnorganisatie PETA, die Molenaar vóór de ingang aantreft. Zij demonstreren nadrukkelijk voor de dieren, tegen de wreedheid van de bio-industrie en vooral voor een vegan future. Molenaar tekent uit hun mond op dat de "veehouderij zich in de hoek gedrukt voelt". Maar dat is niet het gevoel dat in de hallen heerst.