De Europese Commissie wil per 2030 een totaalverbod op visserij met sleepnetten in beschermde natuurgebieden. Al vanaf maart 2024 moeten lidstaten van de Europese Unie (EU) de bodemvisserij in alle beschermde mariene gebieden, zo'n 12% van de Europese wateren, terugdringen. Dat staat in een actieplan voor de bescherming en het herstel van mariene ecosystemen dat verantwoordelijk Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius dinsdag presenteerde.

Het actieplan, dat aansluit bij de biodiversiteitsstrategie van de EU, slaat in als een bom. Volgens de European Bottomfish Alliance (EBFA), die 20.000 vissers uit 14 landen vertegenwoordigt, bedreigt het verbod 7.000 vaartuigen, wat overeenkomt met "25 procent van de in de EU aangelande hoeveelheden en 38 procent van de totale inkomsten van de Europese vloot", aldus VILT.

Voor de Nederlandse garnalenvissers is een totaalverbod funest, schrijft de NRC. Zij vissen - met speciale vergunningen - bijna uitsluitend in beschermde delen van de Waddenzee en de Noordzee. Op dit moment is bijna een derde van de Noordzee beschermd natuurgebied en is 0,3% gesloten voor elke vorm van visserij.

De Nederlandse visserij maakt moeilijke tijden door, onder meer door de hoge brandstofprijzen. Het kabinet trok honderden miljoenen uit voor een transitieregeling naar een toekomstbestendige duurzame en economisch rendabele visserij. Op de steeds voller wordende Noordzee is er de facto geen lonend perspectief meer.
  • Deel
Druk af