Met botulisme besmette kaassaus heeft in Californië 10 mensen ernstig ziek gemaakt. Eén van de slachtoffers is overleden. De infectie bleek te herleiden naar kaassaus die klanten bij een tankstation in Sacramento over hun nacho-chips hadden gedaan. De Amerikaanse gezondheidsdiensten CDC hebben de resterende zakken kaassaus in beslag genomen. Botulisme kan ontstaan als er iets mis gaat bij het langer houdbaar maken van voedsel, bijvoorbeeld door invriezen, vacumeren of inblikken. Botulisme is een zeldzame maar gevaarlijke voedselinfectie. In de VS zijn er jaarlijks zo'n 145 besmettingen. In Nederland waren er van 2013 tot en met 2015 geen meldingen, aldus het RIVM.
Time - Contaminated Nacho Cheese Sauce Killed a Man in California
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Typisch geval vermoedelijk van onvoldoende sterilisatie. Een zware pasteurisatie plus een combinatie van factoren voor conservering (pH, melkzuur op water, zout en fosfaten op water) kan ook afdoende zijn, maar dat was vroeger voor formuleringen waar nog echt kaas in zat. Ik heb ooit een voorspellend model ontwikkeld dat voor zowel Europese als Amerikaanse formuleringen de Clostridium botulinumstabiliteit kon voorspellen. In 1995 in twee artikelen in Journal of Food Protection gepubliceerd. Tragisch was dat tegen de tijd dat mijn model klaar was de industrie er voor gekozen had om steeds minder kaas in hun smeerkaas en kaassauzen te doen, was goedkoper. Unilever verloor toen marktaandeel aan Kraft, omdat die er minder snel de kaas uithaalde. In die tijd werd kostenreductie door stiekeme kleine stapjes in kwaliteitsvermindering de grote mode. Mijn model was gemaakt voor 50% kaas.