Mensen met obesitas die ‘metabool gezond’ lijken, hebben toch 50% meer kans op hart- en vaatziekten dan mensen met een normaal gewicht. Nieuwe onderzoeksuitkomsten lijken een einde te maken aan de discussie of je dik maar toch gezond ('fat but fit') kunt zijn.

Portugese onderzoekers presenteerden de resultaten van hun nog niet gepubliceerde studie op het European Congress on Obesity. Uit de studie blijkt dat mensen met obesitas vaker een hartprobleem, hersenbloeding of herseninfarct krijgen, ook zonder voorafgaande problemen als hoge bloeddruk, diabetes of hoog cholesterol. De onderzoekers verdeelden 3,5 miljoen mensen in groepen aan de hand van hun BMI en verschillende bloedwaarden. De mensen die geen afwijkende waardes hadden maar wel obees waren, bleken 50% meer kans op hartziekten te hebben en 7% meer risico op een hersenbloeding of -infarct. “Dit maakt een eind aan de oude mythe. Deze resultaten moeten uiterst serieus genomen worden”, vindt Mike Knapton van de British Heart Foundation.
medicalXpress - Study of 3.5 million people shows 'healthy' obese people are still at higher risk of cardiovascular disease events
Reageer
  • Deel
Druk af