De Deense regering wil in 2020 het Deense biologische landbouwareaal verdubbelen. Ook wil het land de vraag naar biologische producten verder stimuleren. Daarvoor lanceert de regering een nieuwe, 67-punten omvattend plan: het Økologiplan Danmark.

Zelf het goede voorbeeld geven
Een van de doelstellingen in het plan is om meer biologische ingrediënten te gaan gebruiken in de 800.000 maaltijden die iedere dag geserveerd worden in overheidsinstellingen, ziekenhuizen en kinderdagverblijven. Volgens Dan Jørgensen, minister van Voeding en Landbouw is namelijk de enige manier om mensen echt aan het biologische eten te krijgen, zelf het goede voorbeeld te geven.

Omschakeling versnellen
Het plan voorziet verder in een verdubbeling van het biologische areaal in 2020, ten opzichte van 2007. "Willen we het doel van verdubbeling per 2020 halen, dan moeten we het tempo van omschakeling op biologische landbouw versnellen. Daarom zal de regering zowel ontwikkeling als conversie versterken en gaan werken met alternatieve modellen van eigenaarschap en operationele uitvoering", citeert FoodNavigator het Deense plan.

Denemarken heeft 400 miljoen kronen (53,7 miljoen euro) voor het plan gereserveerd. De Deense biologische sector loopt wereldwijd al voorop. Denen geven maar liefst 8% van hun boodschappenbestedingen uit aan biologische producten. Er is een landelijk bekend eco-logo ingevoerd (het 'rode Ø'-label). De exportwaarde van biologische producten nam sinds 2007 met 228% toe. Die voorsprong willen de Denen met het nieuwe plan nog verder uitbreiden. Ook de Deense zuivelgigant Arla verwelkomt de plannen. Arla verkocht vorig jaar een recordhoeveelheid biologische zuivel aan de Deense publieke sector.

Fotocredits: het Ø-label, Økologiplan Danmark
Dit artikel afdrukken