imageBegin deze maand verscheen 'Het mogelijk effect van prijsbeleid op de voedselconsumptie' , een studie van het RIVM naar de factoren die het koopgedrag van voeding bepalen. Doel was eens te bekijken of een prijs- en belastingbeleid consumenten zou kunnen motiveren om gezondere voeding te kopen. Vooralsnog blijkt die vraag onbeantwoordbaar.
Toch horen we er later ongetwijfeld nog meer over, want het is duidelijk dat de beleidsmakers in ons land er op uit zijn de consument anders te laten eten. Dát het staat te gebeuren is geen vraag meer. Hóe nog wel.

Het rapport is overigens bepaald geen mislukte studie maar een prachtige spiegel van onze volksaard. We vinden prijs belangrijk, maar zijn vnl. gewoontedieren. Schokkend maar niet verrassend is de duidelijke conclusie dat de lagere sociale klassen minder geld aan eten uitgeven maar wel dikker zijn als gevolg van hun energiedichte maar vezelarme hoofddieet-met-een-merk-erop. Gelukkig maar dat de Pringles tegenwoordig toch weer in een 'gezonde levensstijl' (sic) passen ;-).

Wat kosten die Pringles trouwens wel niet ............?
Dit artikel afdrukken