Ministeries moeten het goede voorbeeld geven, vinden ministers. Op het ministerie van Voedselkwaliteit kun je nu nog vrijelijk elke dag verschillende soorten kroketten en andere vleessnacks bestellen (ik bezocht de kantine onlangs). Aan duurzaamheid doet men zeker, maar dan vooral in de vorm van exquise gerechten met bijvoorbeeld varkenswang en van garnalenpantsers getrokken bouillon van Tastefood: vergeten vlees, afval. Maar er hangen donkere wolken boven de lunchtafel van de LNV-ambtenaar..
Uit een persbericht van gisteren van LNV: "In het bedrijfsrestaurant van haar ministerie presenteert minister Gerda Verburg van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) aanstaande maandag 29 juni de kabinetsnota Duurzaam Voedsel. Het bedrijfsrestaurant is uitgekozen als plek van de presentatie, omdat deze de komende jaren moet uitgroeien tot een toonaangevende proeftuin voor duurzaam voedsel. Gebakken insecten en vleesloze bitterballen maken onderdeel uit van het assortiment."
Op de foto zie je links het ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselkwaliteit. De snackbar midden op de foto bereidt op spuugafstand kibbeling, broodjes speklap, insectloze bitterballen en broodjes heet vlees, met ui, paprika, peper en tomaten en uiteraard nog heel veel meer.
Dit is een spannend idee van Gerda Verburg. Kiezen haar ambtenaren ervoor om in eigen kantine de insectenbaksels en vleesloze bitterballen te eten, of gaan ze duurzaam buiten de deur eten? Lukt het de kantine om met insecten iets lekkerders te maken dan Snackcar De Vrijheid? Wanneer ik Bert van der Veer, Harry de Winter, Reinout Oerlemans of John de Mol zou zijn, zou ik hier onmiddellijk een tv-concept rondom bedenken. Dit kan wel eens de ultimate challenge voor de insectenburger worden.
Dit artikel afdrukken
Uit een persbericht van gisteren van LNV: "In het bedrijfsrestaurant van haar ministerie presenteert minister Gerda Verburg van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) aanstaande maandag 29 juni de kabinetsnota Duurzaam Voedsel. Het bedrijfsrestaurant is uitgekozen als plek van de presentatie, omdat deze de komende jaren moet uitgroeien tot een toonaangevende proeftuin voor duurzaam voedsel. Gebakken insecten en vleesloze bitterballen maken onderdeel uit van het assortiment."
Op de foto zie je links het ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselkwaliteit. De snackbar midden op de foto bereidt op spuugafstand kibbeling, broodjes speklap, insectloze bitterballen en broodjes heet vlees, met ui, paprika, peper en tomaten en uiteraard nog heel veel meer.
Dit is een spannend idee van Gerda Verburg. Kiezen haar ambtenaren ervoor om in eigen kantine de insectenbaksels en vleesloze bitterballen te eten, of gaan ze duurzaam buiten de deur eten? Lukt het de kantine om met insecten iets lekkerders te maken dan Snackcar De Vrijheid? Wanneer ik Bert van der Veer, Harry de Winter, Reinout Oerlemans of John de Mol zou zijn, zou ik hier onmiddellijk een tv-concept rondom bedenken. Dit kan wel eens de ultimate challenge voor de insectenburger worden.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Guillaume, -Siglo I door de week, V in't weekend- over desubjectivering: Soms kan ik alleen wanstaltige karikaturen gebruiken, maar ik heb het gevoel dat toen we naast de begrippen kopers, klanten, gebruikers het begrip verbruikers introduceerden (consumenten) er een impliciete goedkeuring gegeven is door ons allen om de mens te reduceren tot de buisworm. Je verdient als er iets in gaat, als er iets uitkomt en -vooral- als er iets blijft steken. Want dan moet er nog meer naar binnen.
Tegelijkertijd werd het onzalige simplistische stimulus/respons model gekoppeld aan het gedrag van de buisworm.
En daarmee lijkt het alsof we met zijn allen de buiswormen worden die Aldous ooit mooi beschreef. Niks mis mee...ECHTER, ik heb het vermoeden dat vrijeters t.o.v. buiswormen meer toekomstige oplossingsmogelijkheden open houden en meer ontwikkelingsmogelijkheden creeeren voor toekomstige uitdagingen
Dat geschreven hebbende besef ik me best wel dat buiswormen miljoenen jaren langer bestaan dan de mens, dus misschien is het reduceren van de mens tot een buisworm wel evolutionair de meest duurzame oplossing...
Ach snackbar de vrijheid! Na het stappen nog een lekkere vette hap...
Realiseren jullie de "historische" betekenis van snackbar "De Vrijheid"? Zie ook http://www.allesopeenrij.nl/index.html?page=http://www.allesopeenrij.nl/lijsten/politiek/hotel-restaurants.html
Daar wordt nog eens opgehaald: Snackbar De Vrijheid. Bij deze snackbar, aan de voet van het ministerie van Buitenlandse Zaken, werden in de lente van 1993 kroketten gehaald voor de onderhandelaars van Dasa, Fokker en de Nederlandse regering over de overname van de vliegtuigbouwer door het Duitse concern Dasa.
Ik werkte zelf vele jaren bij een ministerie dat naast deze snackbar ligt en als we eens een nacht door moesten werken -voor bijvoorbeeld een Kamerdebat of een langdurige onderhandeling- gingen we daar altijd wat halen. De snackbar was immers de hele nacht open. Hoe gezond ons eigen bedrijfsrestaurant ook was: dat was natuurlijk dicht.
Guillaume, het ministerie van Sociale Zaken bijvoorbeeld zou heel goed een proeftuin kunnen zijn voor telewerken oid. Mijn punt met dit stuk was dat je juist helemaal niets kunt afdwingen. De kantine moet concurreren met de lunchzaken in de buurt en met de mogelijkheid boterhammen mee te nemen.
De uitdaging van de cateraar is een volwaardig kantine-aanbod neer te leggen dat minder energie kost en minder afval geeft en bijvoorbeeld experimenteert met het aanbieden van alternatieven voor vlees. Het zou wat zijn als het andersom was: dat de burger wordt gevraagd zuiniger te doen terwijl het ministerie erop los leeft.
Beste Peter Jens
Longfillers roken is roken dus ben je 'fout'. En longfillers worden tegen een hongerloon vervaardigd.(Mijn vaste merk: Leon Jimenes, Robusto (Dominicaan), en op feestdagen losgekochte Cohiba)
Maar is vind je reactie zeer interessant. Ga ik op studeren. Zeker of het begrip desubjectivering (is bijna ontmythologisering) wel op zijn plaats is. Ik vrees namelijk het tegenovergestelde, wat juist blijkt uit het mythologiseren en subjectiveren van gezondheid- en ethische claims... ? Niet ?
Moet nu weg tot vanavond.
Maar graag reactie en uitleg.