Ministeries moeten het goede voorbeeld geven, vinden ministers. Op het ministerie van Voedselkwaliteit kun je nu nog vrijelijk elke dag verschillende soorten kroketten en andere vleessnacks bestellen (ik bezocht de kantine onlangs). Aan duurzaamheid doet men zeker, maar dan vooral in de vorm van exquise gerechten met bijvoorbeeld varkenswang en van garnalenpantsers getrokken bouillon van Tastefood: vergeten vlees, afval. Maar er hangen donkere wolken boven de lunchtafel van de LNV-ambtenaar..

Uit een persbericht van gisteren van LNV: "In het bedrijfsrestaurant van haar ministerie presenteert minister Gerda Verburg van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) aanstaande maandag 29 juni de kabinetsnota Duurzaam Voedsel. Het bedrijfsrestaurant is uitgekozen als plek van de presentatie, omdat deze de komende jaren moet uitgroeien tot een toonaangevende proeftuin voor duurzaam voedsel. Gebakken insecten en vleesloze bitterballen maken onderdeel uit van het assortiment."

Op de foto zie je links het ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselkwaliteit. De snackbar midden op de foto bereidt op spuugafstand kibbeling, broodjes speklap, insectloze bitterballen en broodjes heet vlees, met ui, paprika, peper en tomaten en uiteraard nog heel veel meer.

Dit is een spannend idee van Gerda Verburg. Kiezen haar ambtenaren ervoor om in eigen kantine de insectenbaksels en vleesloze bitterballen te eten, of gaan ze duurzaam buiten de deur eten? Lukt het de kantine om met insecten iets lekkerders te maken dan Snackcar De Vrijheid? Wanneer ik Bert van der Veer, Harry de Winter, Reinout Oerlemans of John de Mol zou zijn, zou ik hier onmiddellijk een tv-concept rondom bedenken. Dit kan wel eens de ultimate challenge voor de insectenburger worden.
Dit artikel afdrukken