De onderzoekers richtten zich op "de impact van een aanbeveling om wel of juist niet te ontbijten, en de impact van het veranderen van ontbijtgewoonten voor dit onderzoek, op het gewichtsverlies van volwassenen die individueel proberen af te vallen".
Ze namen 309 te zware maar verder gezonde proefpersonen. Gedurende 16 weken kreeg een deel van de proefpersonen specifiek te horen wel of niet te ontbijten, terwijl een controlegroep (met ontbijters en niet-ontbijters) gewoon gezond voedingsadvies kregen waarin niets over het ontbijt werd gezegd. Het bleek dat het uiteindelijke gewichtsverlies niet beïnvloed werd door wel of niet ontbijten. Onderzoeksleider Emily Dhurandhar, zegt in Medical News Today: "Nou moeten we gaan proberen te begrijpen waarom wel of niet ontbijten geen effect heeft op het gewichtsverlies, ondanks dat er bewijs is dat ontbijten trek en metabolisme beïnvloedt".
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
O.h.a. denk ik dat ik wel weet wil hebben van meer nieuwe 'voedingsleer', maar dat ik het steeds meer 'aan mijn laars' begin te lappen. Ik doe wat ik denk wat nodig is. Wat ik denk wat gezond is en -in binnen dat kader- wat ik lekker vind.
En ik weet dat ik niet helemaal 100% gezond doe. Een aandachtspunt voor wanneer ik het denk aan te kunnen pakken.
@Guido, inderdaad was ook maar bedoelt om het aan te scherpen :-)
@Peter, #4
Het leeuwenvoorbeeld was natuurlijk om te laten zien dat energie-inname automatisch wordt afgesteld op activiteit.
Daarom werkt sporten niet om af te vallen. Net als de leeuw die meer zou bewegen, krijg je dan meer trek en neem je meer energie tot je. Kwalitatief inferieur voedsel gooit deze natuurlijke regulatie in de war. Of je wel of niet ontbijt doet er niet zo veel toe. Een bekende wijsgeer zei: bagger in=bagger uit :-)
Het is maar net wat je wilt meten? Obese mensen vallen niet af als ze ontbijt eten, maar ook niet als ze het niet eten, en ook niet als ze mogen doen wat ze willen....!?? Beetje rare opzet als je het mij vraagt?
@Guido, gedurende die 20uur dat die mannetjes leeuw op zijn lui reet zit eet hij ook niets ;-). Wij mensen vaak wel ergens in die 20uur na ontbijt.
Het gebrek aan een basis theoretisch model wat de rol van voeding in het menselijk lichaam is, leidt tot een stroom aan onbeduidend epidemiologisch of dierenonderzoek.
Een draad verderop wordt doodleuk gesteld dat het menselijk lichaam gebouwd is om zoveel mogelijk vet op te slaan. Hoe verzin je het? Mensen zijn dieren. Ga daar eens kijken hoe het werkt. Een leeuw ligt 20 uur per dag (het mannetje dan hè) op zijn reet niks te doen. Daar wordt ie niet vet van...
Voedingswetenschap is, zoals Melchior Meijer zegt, toegepaste biologie.