In de algemene opinie is het idee dat je maar beter kunt ontbijten als je je gewicht wil beheersen inmiddels goed geland. Sla je het ontbijt over, dan kom je eerder in de verleiding tussendoor te snacken en bij latere maaltijden teveel te eten, blijkt uit diverse onderzoeken. Nieuw onderzoek door de University of Alabama, gepubliceerd in the American Journal of Clinical Nutrition, zet dat echter weer op losse schroeven.

De onderzoekers richtten zich op "de impact van een aanbeveling om wel of juist niet te ontbijten, en de impact van het veranderen van ontbijtgewoonten voor dit onderzoek, op het gewichtsverlies van volwassenen die individueel proberen af te vallen".

Ze namen 309 te zware maar verder gezonde proefpersonen. Gedurende 16 weken kreeg een deel van de proefpersonen specifiek te horen wel of niet te ontbijten, terwijl een controlegroep (met ontbijters en niet-ontbijters) gewoon gezond voedingsadvies kregen waarin niets over het ontbijt werd gezegd. Het bleek dat het uiteindelijke gewichtsverlies niet beïnvloed werd door wel of niet ontbijten. Onderzoeksleider Emily Dhurandhar, zegt in Medical News Today: "Nou moeten we gaan proberen te begrijpen waarom wel of niet ontbijten geen effect heeft op het gewichtsverlies, ondanks dat er bewijs is dat ontbijten trek en metabolisme beïnvloedt".
Dit artikel afdrukken