Maaltijdboxen zijn populair tijdens de coronapandemie. Gesloten horeca en het dwingende advies om thuis te blijven lieten de bezorgdiensten voor maaltijdboxen floreren. Maar zal dat succes beklijven? Volgens merkstrateeg Philip Koh is het “onwaarschijnlijk dat maaltijdpakketten de norm worden”, schrijft FoodNavigator.

“De vraag wordt gedreven door noodzaak”, aldus Koh. “Naarmate de beperkingen verdwijnen, zal de behoefte aan maaltijdpakketten natuurlijk afnemen.” Bovendien speelt beschikbare tijd een grote rol, denkt hij. “Iedereen heeft nu veel tijd omhanden die ze niet buiten mogen besteden. Naarmate de maatregelen worden opgeheven, zullen we meer concurrentie zien om de vrije tijd. De regelmaat van het thuiskoken zal afnemen.”

Ook wijst Koh op het gebruik van verpakkingsmaterialen in maaltijdboxen als iets waar de consument mee zit. Thema’s als plasticvervuiling en verpakkingsvrij zijn aan de orde van de dag. “Een maaltijdbox verpakt zijn ingrediënten los om de versheid ervan te garanderen. Zo veel verpakkingsmateriaal is niet meer van deze tijd.” Of maaltijdboxen blijvend doorbreken, zal afhangen van de duur van de maatregelen en het aanpassingsvermogen van de consument.

Een maaltijdbox kan overigens de bewuste consument om meer redenen aanspreken: een lagere ecologische voetafdruk dan wanneer je de ingrediënten los in de supermarkt koopt en beperken van de voedselverspilling.
FoodNavigator - ?The meal kit model is unsustainable?: How can recipe box companies maintain their lockdown momentum?
  • Deel
Druk af