Franse varkenshouders hadden het al eerder voor elkaar. Zij exporteren al sinds 2005 de pootjes en oren van hun 25 miljoen varkens naar China. De Chinezen betalen er meer voor dan voor ham. De totale markt voor pootjes en oren is 767.000 ton en dat kunnen de Fransen bij lange na niet helemaal afdekken. Ze kunnen maar 40.000 ton per jaar doen en daar verdienen ze 80 miljoen euro aan.
Neem dan de Denen. Die maken maar liefst 6 keer zoveel varkens als ze zelf nodig hebben. Dat betekent dat zij trots de lijst aanvoeren van de oren- en pootjesexporteurs. Een indrukwekkende137.000 ton pootjes weten ze in China af te zetten, meer nog dan de Amerikanen en Duitsers. Wij Nederlanders laten ca. vier maal zoveel varkens in Nederland geboren worden als we zelf op eten. Ongeveer net zoveel als de Fransen voor hun vier maal zo grote land.
In Nederland gaat het bar slecht in de varkenshouderij. Uit de woorden van VION is te horen dat men hoop ziet gloren in het Oosten. Maar - nu de woorden exportpotentieel al weer klinken - waar laten wij de stront van al die beesten als straks de hammen achter de schaarse pootjes aan moeten?
Fotocredits: zackaholic
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Jan, ja en? Is het de taak vd overheid om hier betuttelend op te treden?
Henk,ik hoef niet te schieten maar ik wilde aangeven dat in dat onvoorstelbare land de snelle verstedelijking met westerse leefstijl binnenkort een even hoge tol aan welvaartsziekten gaat eisen als in het westen : een inhaalslag van vleesconsumptie, halvering van groenteverbruik, suiker?, inactiviteit?, en zie ook deze link : http://money.cnn.com/2010/07/13/news/companies/Yum_Brands/index.htm
Over de relatie zorgkosten vs leefstijl. Ik denk dat de correlatie inkomen vs zorgkosten positiever is dan leefstijl vs zorgkosten. Niet per individu maar per samenleving. Immers naarmate het inkomen stijgt, gaan ook de kosten omhoog omdat de loonkosten stijgen. En vergeet ook vooral niet dat je naarmate je rijker bent meer in het zorgpakket gaat stoppen.
Vertaald naar China: zorgkosten stijgen vanwege de welvaartsstijging meer dan vanwege de veranderende leefstijl.
Schiet mij maar lek.
Bij #4 in het achtergrondsartikel staat het volgende:
Chinees eten ongeveer 50 kilo vlees per jaar in vergelijking met 122 kg in de Verenigde Staten. Traditioneel, Amerikanen en Chinezen aten ongeveer dezelfde hoeveelheid varkensvlees, met Amerikanen eten veel meer kip en rundvlees. Vleesconsumptie in China toegenomen van ongeveer acht kilogram per persoon per jaar in 1961 tot ongeveer 50kilograms in 2007. In de laatste 20 jaar de consumptie van groenten door de gemiddelde Chinees van heeft daalde met 50 procent, terwijl de consumptie van vlees is toegenomen 81 procent en eieren 51 procent.
Vraagje: Wat zal de veranderde leefstijl daar voor invloed hebben of krijgen op de Chinese volksgezondeid en hun toekomstige zorgkosten?
Een aantal jaren geleden waren varkenspoten en -oren en kippenvleugels in het nieuws. Die werden toen massaal naar Afrika vervoerd tegen dumpprijzen. Met als gevolg dat varkens/kippenboeren in landen als Kameroen en Ghana failliet gingen. Ik herinner me een documentaire van Nieuwsuur die een grote varkensstal liet zien die leeg stond terwijl er eerder volop bloeiende activiteit was. Boeren daar konden wel concureren met varkens/kippenboeren elders, maar niet tegen de import van de goedkope onderdelen. (uit de EU, maar met name ook uit Brazilië).
Goed nieuws dat die delen nu juist duur zijn. Voor producenten uit de EU zal het weinig positief effect hebben.