Medewerkers van online retailer Amazon hebben vertrouwelijke klantgegevens doorverkocht aan onafhankelijke verkopers die via Amazon verkopen, onthult The Wall Street Journal. Amazon onderzoekt de zaak al sinds mei maar komt er nu pas mee naar buiten.

De zaak kwam in China aan het rollen. Tussenhandelaren daar nemen contact op met de Amazon-medewerkers via WeChat, en proberen informatie los te peuteren, tegen betaling. Als dat lukt, verkopen ze de informatie door aan handelaren die via de Amazonsite verkopen. Die kunnen vervolgens op grond van de data hun productomschrijvingen zo aanpassen dat deze vaker boven komen bij drijven bij zoekacties door Amazonklanten.

Volgens de Daily Mail kunnen data over zoekopdrachten en aankopen meer dan $2.000, ruim €1.700, opleveren voor Amazon-medewerkers. Op verzoek en tegen betaling verwijderen medewerkers ook slechte reviews of plaatsen ze positieve. Allemaal verboden praktijken volgens Amazon. "We houden onze medewerkers aan hoge ethische standaarden. We tolereren misbruik van onze systemen niet," laat de retailer weten.
Wall Street Journal - Amazon Investigates Employees Leaking Data for Bribes
  • Deel
Druk af