Behoorlijk elitair
Eén van die m'as-tu-vu-ingrediënten is vadouvan. Het klinkt exotisch en is nog altijd niet te vinden in de rekjes van de meeste volkssupermarkten. Dus vadouvan is behoorlijk elitair en dat doet de kassa rinkelen.
Het woord komt uit het zuiden van wat vandaag India is: Pondichéry, een stad met ongeveer evenveel inwoners als Gent. Tot 1956 was het gebied onder Frans bestuur. De dominante cultuur is er Tamil: hun keuken regeert, maar toch met enkele Franse invloeden.
Currypoeder is een Brits-koloniale uitvinding voor verkoop in Engeland en Schotland en het werd plaatselijk niet gebezigdMasala
In de Indische keuken worden specerijenmengsels verkocht, vaak onder de naam masala. Currypoeder is een Brits-koloniale uitvinding voor verkoop in Engeland en Schotland en het werd plaatselijk niet gebezigd. Vadouvan bestond ook al. Handelaars maakten specerijenmengsels en verkochten die op de markt. Vaak in de vorm van gedroogde bolletjes, later ook in poedervorm.
Natte ingrediënten
Het grote verschil met een klassiek currypoeder is dat er in vadouvan ook ajuin, sjalot, look zit, natte ingrediënten dus, die in het maakproces zorgen voor fermentatie. Naar inzicht van de maker wordt deze 'saus' dan gedroogd in bolletjes en ten slotte, indien nodig, vermalen tot poeder. Mettertijd is het product nog verder verfranst met de toevoeging van – bijvoorbeeld – tijm of bonenkruid. Zo komen we tot een kruidenmengsel dat zoeter, zachter is (nauwelijks chilli), goed voor Ze French cari. Maar laat het u vooral smaken.
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Anita, ik kan je zeggen dat het formaat klein zakje van HF prima werken in 1 zo'n gerecht, soms is het zelfs teveel voor het gerecht waar het bij zit. Maar als je van een kruid(enmix) royaal gebruik moet maken dan is het geen goede kruidenmix.
Ik ken Vadouvan als een van de Euroma kruidenmixen van Jonnie Boer. Een van mijn favorieten moet ik zeggen, precies vanwege dat "groen" bij de klassieke currypoeder.
Astrid Spijkers Kleine zakjes werken nooit met kruidenmixen is mijn ervaring, heel royaal kruiden (eetlepels, haffels, handjes, geen theelepels of snufjes) maakt het verschil. Mits zonder zout. Volgens mij zijn wij in NL/B gewend aan zuinig kruiden omdat de traditionele kruidenmixen gigantisch veel zout bevatten. Dan wordt "kruiden" al snel te veel. Niet vanwege de kruiden, maar vanwege het zout. Gelukkig steeds meer kruidenmixen zonder zout.
Het zit weleens in een klein zakje bij een gerecht van HelloFresh, zo een beetje geproefd, kan er nou niet hylarisch van worden, gewoon een andere vorm van gemengde kruiden, zeker in een gerecht met vlees en groente, proef je er niet echt iets heel speciaals van.