Behoorlijk elitair
Eén van die m'as-tu-vu-ingrediënten is vadouvan. Het klinkt exotisch en is nog altijd niet te vinden in de rekjes van de meeste volkssupermarkten. Dus vadouvan is behoorlijk elitair en dat doet de kassa rinkelen.
Het woord komt uit het zuiden van wat vandaag India is: Pondichéry, een stad met ongeveer evenveel inwoners als Gent. Tot 1956 was het gebied onder Frans bestuur. De dominante cultuur is er Tamil: hun keuken regeert, maar toch met enkele Franse invloeden.
Currypoeder is een Brits-koloniale uitvinding voor verkoop in Engeland en Schotland en het werd plaatselijk niet gebezigdMasala
In de Indische keuken worden specerijenmengsels verkocht, vaak onder de naam masala. Currypoeder is een Brits-koloniale uitvinding voor verkoop in Engeland en Schotland en het werd plaatselijk niet gebezigd. Vadouvan bestond ook al. Handelaars maakten specerijenmengsels en verkochten die op de markt. Vaak in de vorm van gedroogde bolletjes, later ook in poedervorm.
Natte ingrediënten
Het grote verschil met een klassiek currypoeder is dat er in vadouvan ook ajuin, sjalot, look zit, natte ingrediënten dus, die in het maakproces zorgen voor fermentatie. Naar inzicht van de maker wordt deze 'saus' dan gedroogd in bolletjes en ten slotte, indien nodig, vermalen tot poeder. Mettertijd is het product nog verder verfranst met de toevoeging van – bijvoorbeeld – tijm of bonenkruid. Zo komen we tot een kruidenmengsel dat zoeter, zachter is (nauwelijks chilli), goed voor Ze French cari. Maar laat het u vooral smaken.
Anita, ik kan je zeggen dat het formaat klein zakje van HF prima werken in 1 zo'n gerecht, soms is het zelfs teveel voor het gerecht waar het bij zit. Maar als je van een kruid(enmix) royaal gebruik moet maken dan is het geen goede kruidenmix.