Zotternij
Herinner u, niet eens zo lang geleden kwam de aubergine in onze winkels aan, met de hype rond de Provençaalse en de Griekse keuken. Kookboeken, en zeker de Nederlandstalige, leefden met een probleem. Aubergine klonk veel te Frans, en dat mocht niet binnen onze taalminnende ethnie. Eierplant of eiervrucht, schreef men dan in kookboeken. Die zotternij heeft niet lang geduurd. Hoe kwam men erbij om vruchten die er peer- of worstvormig uitzien en dan nog eens donkerpaars van kleur, eiervruchten te noemen?
Ooit lang geleden, kwamen de eerste aubergines uit het Oosten, onder de vorm van witte eierenRegenboog van aubergines
Het antwoord ligt in de uitstalling van de Afrikaanse winkel. Ooit lang geleden, kwamen de eerste aubergines uit het Oosten, onder de vorm van witte eieren. In het oude Engeland sprak men van garden eggs of eggplant, dat laatste woord wordt nog gebruikt in Amerika. Als ze vers zijn, zien deze plantaardige eieren er prachtig uit. Echt mooi wit en compleet eivormig. Maar vaak liggen ze er te lang en dan beginnen ze zwarte vlekken te vertonen. Wanneer de eiervruchten rijpen, kleuren ze ivoorgeel. Aubergines mogen nooit rijp zijn. Zoals courgettes! In dezelfde Afrikaanse winkels liggen soms ook rode en groene aubergines. De wereld kent nogal wat verwanten van de Solanum melongena: er zijn er groene, rode en bonte, gestreepte als een zebra. Ze zijn botanisch niet allemaal van dezelfde soort. In de Thaise keuken zijn er aubergines die slechts een centimetertje diameter halen. Ze kunnen onmenselijk bitter zijn zoals de harde groene antruwa. Men is niet helemaal zeker of de planten uit Azië stammen dan wel uit Afrika. Gezien het succes van aubergines in dat laatste continent, lijkt Afrika logisch.
De aubergine uit de Europese keuken heeft zijn oorspronkelijke bitterheid grotendeels verloren. Veel koks zouten en persen de gesneden vrucht nog steeds 'om de bitterheid tegen te gaan', maar dat is op den duur meer traditie dan noodzaak.
Gestoofde tuineieren
Ik kocht een halve kilo mooie witte 'tuineieren'. Als je het steeltje en de kelkbladeren verstopt zou je echt zweren dat je een kippenei ziet! Ze zijn ook steviger dan de paarse. Ik sneed ze thuis in vier en plonsde ze in koud, zout water (ervan uitgaande dat dit primitievere cultivars zijn, en dus bitterder). Daar bleven ze een uurtje liggen.
Als je het steeltje en de kelkbladeren verstopt zou je echt zweren dat je een kippenei ziet!
Een ajuintje gesnipperd met zes tenen look, ook twee hete groene pepertjes. Dit alles in een hete pan laten aanstoven in wat neutrale (arachide)olie. Dan de eiervruchten erdoor, een scheut Aziatische vissaus erover en gedroogde garnaaltjes (zelf gedroogd toen ze aan zee goedkoop waren). Goed omscheppen. Een lepel suiker en wat citroensap – of tamarinde, als u er hebt – erbij, misschien een beetje water en dan het deksel erop gedurende een half uurtje. Het resultaat was smakelijk, vooral de stevige beet van de eiervrucht is een aangename ervaring. Bitter waren ze niet meer.
Rustieke nicotinevervanger
Aubergines zijn nachtschaden en dus familie van de tabak. Ze bevatten honderd keer minder nicotine dan een sigaret, zeggen de kwekers, maar bij die rustieke cultivars uit de Afrikaanse winkels zou dat best weleens meer kunnen zijn, net zoals de bitterheid. Misschien zijn die aubergines wel een manier om te stoppen met roken? Smakelijk.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Leuk om te weten. Moet toch eens naar een Afrikaanse winkel....
De Arabieren zijn gek op aubergines. In de eerste kookboeken ter wereld worden reeds auberginegerechten vermeld. Al zijn daar ook waarschuwingen te vinden voor de aubergine....
De lange dunne aubergines uit Turkije komen wat dichterbij de oorspronkelijke smaak dan de ' bommen' uit Nederland....
'Moussaka' is mijn favoriet - maar ook daar zijn een aantal variaties van te vinden en bedenken. Piment, oregano en dille - fèta, lamsgehakt, licht gekaramelliseerde ui....bechamelsaus (met een snuf nootmuskaat, tussen de lagen en zeker bovenop)....tzatziki erbij....
Misschien wat Turkse spinazie ook als bijgerecht met wat yoghurt, gevijzeld fenegriek en korianderzaad.... (de wilde Turkse spinazie is smaakvoller en verliest veel minder vocht)... zowel koud als lauw te serveren....
Heb een paar jaar geleden een paar aubergineplanten en een eier versie, wit met paarse streepjes, in de volle grond gezet. De gewone aubergineplanten kwamen niet veel verder dan 1 aubergine per plant, de eier versie meerdere verspreid over enkele maanden. Het weer zat gelukkig wel mee.
Pizza zonder koolhydraten* (bron, een eind naar beneden scrollen).
'Om deze pizza zonder deeg te maken die Marion, een restauranthouder in Lussan, me aanraadde, moet je de bodem van de bakvormvorm, royaal met olijfolie invetten, bedekken met niet te dikke plakken aubergine; leg halve plakken langs de opstaande randen. Voeg een zelfgemaakte tomatensaus toe, voeg plakken ham en bedek verder met gruyèrekaas. Bakken op 200°, gedurende 30 tot 40 minuten. Neem de pizza uit de oven en eet hem warm op, hij is smeltend en heerlijk.'
*) nagenoeg zonder
Voor de critici.
Echte ham en kaas hebben nagenoeg geen koolhydraten.
Tomatensaus (tomaat, ui, olijfolie, kruiden) wel iets, maar veel minder dan de meeste kant-en-klare sauzen.
De olijfolie blijft ver onder de 200° door het vocht in de aubergines.
Als je ham met natriumnitriet liever niet wilt verhitten, neem dan gekruide en gezouten (magere) gehakt.
Ah, ik vroeg me al jaren af waarom een eggplant 'eggplant' heet. Weer een raadsel opgelost, dank!