De coronacrisis heeft de leefstijl van de meeste Nederlanders niet gunstig beïnvloed. Ruim eenderde beweegt minder sinds de lockdown, velen hebben meer last van stress en het overgrote deel heeft zijn eetgedrag niet aangepast. Dat schrijft de Volkskrant.
De krant heeft 1.000 Nederlanders laten vragen of ze iets aan het gedrag hebben veranderd om de basistoestand van hun gezondheid te verbeteren. Dat is immers gunstig om een grotere kans te hebben om het nieuwe coronavirus met succes de baas te kunnen blijven.

Op de vraag of hun gedrag de afgelopen twee weken is veranderd ten opzichte van de periode voor de lockdown, antwoordt 73% met 'nee'. Van de ondervraagden ervaart 35% meer stress (vaak een indicator voor ongezond eetgedrag); onder de ondervraagde jongeren is dat percentage nog wat hoger (40%). Niettemin zegt 13% van de totale groep vaker te bewegen en sporten; 18% zegt gezonder te zijn gaan eten.

De totale volksgezondheid lijkt echter achteruit te zijn gegaan, want 38% zegt op dit moment minder te bewegen of sporten. Volksgezondheidsdeskundige Jaap Seidell verwacht dat de coronacrisis de kloof tussen mensen die bewust kunnen leven en degenen die het daar moeilijk mee hebben, zal verdiepen. Ze staan op een kennis- en vaardighedenachterstand, zullen vermoedelijk minder gaan verdienen en zullen een hoger stressniveau krijgen. Stress kan tijdens een duidelijk voelbare en aanhoudende crisis een toename van ongewenst snackgedrag, alcoholgebruik en roken veroorzaken. Ongeveer 10% van de ondervraagden zei meer te zijn gaan drinken; meer roken blijft beperkt tot 5%, hoewel 36% zei het niet precies te weten.
de Volkskrant - Lockdown leidt tot meer stress en ongezondere leefstijl
  • Deel
Druk af