Vandaag, op 22 april, is het Earth Day – de dag waarop we stilstaan bij ons gedrag en de impact die dit heeft op de aarde. We vieren dit jaar de 50ste Earth Day met het thema ‘Climate Action’. Ondanks de coronacrisis gaat Earth Day door, maar wel met een aangepast programma met vooral online lezingen, documentaires en optredens.

De eerste Earth Day vond plaats in 1970. Toen ging ongeveer 10% van de Amerikaanse bevolking de straat op om te protesteren tegen de onwetendheid over het milieu en om een nieuwe aanpak te eisen voor onze planeet. Inmiddels worden jaarlijks wereldwijd talloze evenementen georganiseerd.

Het algemene doel van Earth Day is ‘de wereld te mobiliseren om de meest zinvolle acties te ondernemen om een verschil te maken’. De organisatie roept burgers op om wereldwijde aandacht te vragen voor de noodzaak van actie in de klimaatproblematiek.

In Nederland is de Dag van de Aarde kleinschaliger dan de Amerikaanse Earth Day. De Nederlandse delegatie geeft een aantal suggesties van activiteiten die je vandaag – maar natuurlijk ook andere dagen in het jaar – kunt ondernemen. Ga bijvoorbeeld ploggen, bosbaden of natuurzwemmen.

Natuurlijk moet worden opgemerkt dat belangrijke klimaatdoelstellingen juist door de Coronacrisis worden gerealiseerd; deze week bleek maar liefst 50% van het Nederlandse energieverbruik duurzaam te zijn geweest. Dat is het gevolg van de stilstand in de economie.
DutchCowboys - Het is weer Earth Day vandaag! Het thema van dit jaar is 'climate action'
  • Deel
Druk af