NieuwVers is namelijk op zoek naar zuivel die zo OK en zo lekker is als maar kan.
Hoe dat zit kun je hier lezen. In deze draad horen we graag de gedachten, dromen en wensen van consumenten bij zuivel zoals zij die graag zouden willen kunnen kopen.
Welke gedachten heb je bijvoorbeeld over het houden van de dieren, hun voer, de bestemming van hun mest en de manier waarop hun melk wordt omgezet in zuivel, van boter tot kaas en van yoghurt tot Neder-mozzarella.
Fotocredits: Douglas gets hugged, uitsnede, Marji Beach
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Beste Dick, Ik wou je onderstaande link doorsturen omdat ik denk dat het interessant is. Maar ik vond het zeer moeilijk om dat voor mekaar te krijgen. Want nergens vond ik het woord 'contact' en je nieuwsbrieven zijn 'no reply' Ik denk dus dat ik een kluns ben, temeer daar ik mijn wachtwoord vergeten was..... In het kort: ik post dit hier maar in de hoop dat het berichtje je bereikt.
http://www.radio1.be/programmas/de-ochtend/de-ochtend-de-boer-op-herbeluister
#4 Peter Jens,
Samen is een opzet maken en uitwerken voor een nieuwe kalversector gezien de problemen nu:
ik heb daarover al stukje visie gegeven:
- onderzoeksraad rapport
- GLB ( subsidie) beleid wat veranderd; en LTO al roept dat het zo niet kan...
- Kringloopwijzer
- Antibiotica gebruik
- Maatschappelijke acceptatie
ik verneem graag :
Van welke consument wordt nu een oordeel verwacht.? 2/3 van de productie van een zuivelboer wordt geëxporteerd. Van een zuivelboer vertoeven 2/3 van de consumenten in het buitenland. Welke consument moet dan een oordeel gaan uitspreken inzake een zuivelboer, de Nederlandse of de buitenlandse? Beide lijkt me meer gewenst. Het wil er bij mij niet in dat een oordeel van een minderheid van Nederlandse consumenten ook wordt uitgesproken namens de meerderheid van consumenten in het buitenland.
Wat we als samenleving verwachten van een melkveehouder hebben we al eens heel precies afgesproken, en meteen voor de hele EU. Het gaat om eisen op het gebied van milieu, volksgezondheid, diergezondheid, plantgezondheid en dierenwelzijn. De eisen komen voort uit 19 Europese richtlijnen of verordeningen.
De beheerseisen zijn te vinden in bijlage III van Raadsverordening (EG) nr. 1782/2003, en bevatten zoal regels en minimumeisen over: vogelstand en -habitats, bodem en water, nitraat, flora en fauna, identificatie en registratie van dieren, gewasbeschermingsmiddelen, geneesmiddelen voor dieren, voedselveiligheid, voorkoming van dierziekten, dierwelzijnseisen.
Daarbovenop komen eisen van "goede landbouwpraktijk", dat zijn regels om land in een goede landbouw- en milieuconditie te houden. Het kader daarvoor is te vinden in Bijlage IV van Raadsverordening (EG) nr. 1782/2003.
Daarbovenop komen de vergroeningsregels zoals de instandhouding van blijvend grasland, diversiteit in gewassen en 5% land met ecologische focus.
Voor elk van deze onderwerpen bestaan gedetailleerde regelsets, en de bewijslast ligt bij de boer: hij moet bewijzen en aantonen dat hij zich aan deze regels houdt. Dat levert nogal wat werk op. De vraag hier is: wat verwacht je nog bovenop deze regels en hoe wil je dat de boer aantoont dat hij aan je verwachtingen voldoet??
Zullen we de melkgevende dieren daar nog bij optellen? Er zijn er maar weinig die een natuurlijke dood sterven in de veehouderij...