Het Financiëele Dagblad sprak met marktkenner Robin Heetkamp van Adviesbureau Foodsource:

Dit soort conflicten komt nu regelmatig voor, zegt Robin Heetkamp van Foodsource, dat fabrikanten helpt bij onderhandelingen met inkopers. 'Ik zie fabrikanten prijsverhogingen vragen van 6% tot 12% en met 2% tot 3% de deur uit gaan. Vaak wordt dat geslikt, waardoor bedrijven onder de streep naar de nul gaan of zelfs daaronder komen. Ze blijven dan toch leveren om de dekkingsgraad op peil te houden.'

Rabobank meldde eerder deze week bezorgd te zijn over de volatiliteit van de prijsvorming voor agrigrondstoffen. De conflicten tussen supers en hun leveranciers zijn - als de visie van Rabobank juist is - het begin van veranderingen op het supermarktschap. Leveranciers kunnen om hun vaste operationele kosten te dekken wel een tijdje met verlies draaien, maar niet structureel. Een logisch gevolg is dan ook het verder versneld verdwijnen van kleinere bedrijven en uiteindelijk een hoger prijsniveau in de supermarkt.

Lees verder op fd.nl

Dit artikel afdrukken