Wetenschappers van de Universiteiten van Exeter en Cardiff ontwikkelden een computerspel dat je hersenen traint om ongezonde snacks te weerstaan.

Wie het speelt moet proberen om niet te reageren op plaatjes van ongezonde voedingsmiddelen, zoals koekjes of chips, en juist wel op plaatjes van gezonde voedingsmiddelen, zoals fruit. Deze hersentraining zorgt voor een associatie tussen de ongezonde voedingsmiddelen en “stoppen”, die het makkelijker maakt om ongezond snacken te laten. Dat schrijft de Daily Mail. Het onderzoek is verschenen in vakblad Appetite.

Na een trainingsweek van 4 online sessies van 10 minuten, aten de deelnemers van de voedingsmiddelengroep gemiddeld 220 kcal per dag minder dan de controlegroep. Daarnaast waren ze gemiddeld 0.7 kilo afgevallen
Gewichtsverlies
De onderzoekers hebben de game getest bij 83 volwassenen tussen de 23 tot 65 jaar oud. De helft van de proefpersonen speelde de game met voedingsmiddelen. De controlegroep speelde dezelfde game, maar kreeg in plaats van voedingsmiddelen andere objecten te zien.

Het spelenderwijs conditioneren van het eetgedrag bleek succesvol. Dat moet blijken uit de resultaten. Na een trainingsweek van 4 online sessies van 10 minuten, aten de deelnemers van de voedingsmiddelengroep gemiddeld 220 kcal per dag minder dan de controlegroep. Daarnaast waren ze gemiddeld 0.7 kilo afgevallen. De training van de controlegroep had geen invloed op de voedselinname of het gewicht.

Nieuwe hersenverbindingen
Om je eetpatroon blijvend te veranderen moet je ongezonde oude hersenverbindingen doorbreken en gezonde nieuwe aanmaken, zegt onderzoeksleider dr. Natalia Lawrence in de Daily Mail. “Onze bevindingen suggereren dat een cognitieve aanpak de moeite waard is. Het is gratis en makkelijk te doen”. Lawrence voegt er nog aan toe dat de training niet als behandeling of vervanging van een evenwichtige voeding of regelmatige lichaamsbeweging bedoeld is.

De deelnemers bleken tevreden over het spel. “Een meerderheid (88%) zei graag door te willen gaan met het spel en zou het aanbevelen aan een vriend”, laat Lawrence weten.

Je kunt het spel zelf ook online uitproberen.

Fotocredits: ‘149321089_a8dcc0268b_b’ zorro delavega
Dit artikel afdrukken