'Lekker de verwarming aan' zou er wel eens toe bij kunnen dragen dat we steeds dikker worden. Onderzoekers van de Universiteit van Maastricht schrijven dat in Trends in Endocrinology and Metabolism. BBC Health News bericht erover.

Doordat het tegenwoordig overal comfortabel warm is, hoeven onze lichamen geen extra calorieën meer te verbranden om warm te blijven. We gebruiken dus geen lichaamsenergie meer om onze temperatuur te regelen, en dat betekent dat onze energiebalans verschuift van energie verbranden naar energie opslaan - we worden dikker.

De onderzoekers geven aan dat een temperatuur van 19C eigenlijk genoeg is voor ons lichaam. Bij die temperatuur gaan we ongeveer 6% meer energie gebruiken om op temperatuur te blijven en dat merk je op de lange termijn. Vooral natuurlijk als je het combineert met lichaamsbeweging en een aanpassing in je voedingspatroon.

Er zijn echter ook andere berichten. Volgens onderzoekers van de University of Stirling zet een kille omgeving ons juist aan tot meer eten. Het zou daarom beter zijn de thermostaat een paar graden hoger te zetten - tot boven de 23C. De BMI van Britten die zo'n hogere temperatuur aanhouden blijkt namelijk lager te zijn dan bij lagere temperaturen. Bij die hogere temperaturen hebben we niet zo'n zin in eten en eten we bewezen minder. Ga maar na: als het in de zomer warm is, hebben we minder eetlust.

Vanuit het oogpunt van je energierekening is dan de thermostaat iets lager zetten waarschijnlijk toch gunstiger.
Dit artikel afdrukken