'Lekker de verwarming aan' zou er wel eens toe bij kunnen dragen dat we steeds dikker worden. Onderzoekers van de Universiteit van Maastricht schrijven dat in Trends in Endocrinology and Metabolism. BBC Health News bericht erover.
Doordat het tegenwoordig overal comfortabel warm is, hoeven onze lichamen geen extra calorieën meer te verbranden om warm te blijven. We gebruiken dus geen lichaamsenergie meer om onze temperatuur te regelen, en dat betekent dat onze energiebalans verschuift van energie verbranden naar energie opslaan - we worden dikker.
De onderzoekers geven aan dat een temperatuur van 19C eigenlijk genoeg is voor ons lichaam. Bij die temperatuur gaan we ongeveer 6% meer energie gebruiken om op temperatuur te blijven en dat merk je op de lange termijn. Vooral natuurlijk als je het combineert met lichaamsbeweging en een aanpassing in je voedingspatroon.
Er zijn echter ook andere berichten. Volgens onderzoekers van de University of Stirling zet een kille omgeving ons juist aan tot meer eten. Het zou daarom beter zijn de thermostaat een paar graden hoger te zetten - tot boven de 23C. De BMI van Britten die zo'n hogere temperatuur aanhouden blijkt namelijk lager te zijn dan bij lagere temperaturen. Bij die hogere temperaturen hebben we niet zo'n zin in eten en eten we bewezen minder. Ga maar na: als het in de zomer warm is, hebben we minder eetlust.
Vanuit het oogpunt van je energierekening is dan de thermostaat iets lager zetten waarschijnlijk toch gunstiger.
Dit artikel afdrukken
Doordat het tegenwoordig overal comfortabel warm is, hoeven onze lichamen geen extra calorieën meer te verbranden om warm te blijven. We gebruiken dus geen lichaamsenergie meer om onze temperatuur te regelen, en dat betekent dat onze energiebalans verschuift van energie verbranden naar energie opslaan - we worden dikker.
De onderzoekers geven aan dat een temperatuur van 19C eigenlijk genoeg is voor ons lichaam. Bij die temperatuur gaan we ongeveer 6% meer energie gebruiken om op temperatuur te blijven en dat merk je op de lange termijn. Vooral natuurlijk als je het combineert met lichaamsbeweging en een aanpassing in je voedingspatroon.
Er zijn echter ook andere berichten. Volgens onderzoekers van de University of Stirling zet een kille omgeving ons juist aan tot meer eten. Het zou daarom beter zijn de thermostaat een paar graden hoger te zetten - tot boven de 23C. De BMI van Britten die zo'n hogere temperatuur aanhouden blijkt namelijk lager te zijn dan bij lagere temperaturen. Bij die hogere temperaturen hebben we niet zo'n zin in eten en eten we bewezen minder. Ga maar na: als het in de zomer warm is, hebben we minder eetlust.
Vanuit het oogpunt van je energierekening is dan de thermostaat iets lager zetten waarschijnlijk toch gunstiger.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Al zo'n 20 jaar hoor ik de boodschap dat de thermostaat een graadje lager moet. Inmiddels moet zodoende deze (zachte) winter al de airo worden aangezet om het een graadje kouder te krijgen.
Tegelijkertijd zie je in overheidsgebouwen nog steeds weinig ambtenaren met een lekkere dikke wollen trui, en het Jeugdjournaal zal binnenkort wel weer de 'Warme-truien-dag!' promoten.
Kortom: stop geen energie meer in die campagnes. En volgens bovenstaande wordt je er alleen maar dikker of dunner van.
Kippen- koeien- en varkensboeren constateren wel dat de dieren meer eten voor dezelfde groei als het in de stal kouder is.
Blijft een interessante observatie. Wat je ook ziet is al type 2 diabetes 2 week naar de Noordpool gaan op expeditie (recentelijke studie nog niet gepubliceerd van Scot Polar, Cambridge in samenwerking met Metabolic Sciences) wordt hun insulin gebruik met 80-90% verlaagd. Dus blijkbaar ondanks de homeastase in temperatuur (dikke truien etc) gaat hun metabolisme op maximal en worden minder diabeet?
Je gaat meet vet verbranden dus niet eens zo zeer 6% meer eten maar 6% meer vet in je dagelijkse inname is voldoende aanwezig ;-) er is toch al een excess. Uietraard ook meer suiker en er zijn meer bewegingen om 'warm' t eblijven, kost meer inspanning. Daardoor allemaal een gunctig effect.
Mikt het lichaam niet gewoon op homeostase? Je verbruikt 6% meer energie bij kou om het lichaam warm te houden, dan eet je ook zo rond de 6% meer om de balans weer goed te krijgen.
En je eet minder omdat het warm is, maar beweegt ook meteen minder en hoeft minder energie te gebruiken om je lichaam warm te houden. Gevolg: het lichaam vindt een nieuwe balans.
Je zou dus ook migranten kunnen volgen die naar de zon vertrekken, of juist naar Scandinavië bijvoorbeeld. Worden die dikker, vallen ze af, of past het lichaam zich gewoon aan?
Gok: volgens mij zal geen van beide methoden op de lange duur merkbaar effect hebben vanwege het aanpassend vermogen van het lichaam.