9
Fotocredits: 'Vleermuis', Stiflers-Mom

Flash VoedselketenVleermuizenmest helpt de landbouw, mensen én het dier

Poep van vleermuizen moet de landbouw in Mozambique een boost geven. Het Antwerpse bedrijf De Ceuster Meststoffen (DCM) gaat meehelpen aan een project om vleermuizenmest te verzamelen en verwerken tot organische meststoffen, aldus Vilt.

Een belangrijke motivatie achter het project is de bescherming van vleermuizen. Vleermuizen spelen een grote rol in het ecosysteem, omdat ze insecten eten die ziektes verspreiden, zoals de malariamug, of insecten eten die schade toe richten aan de landbouw, zoals rupsen.

DCM haalt de vleermuizenmest ‘s nachts uit de grotten, wanneer de vleermuizen op pad zijn. De kwaliteit van de mest varieert wel sterk. Dat is afhankelijk van het voedsel dat de vleermuis eet, hoe lang de mest al in de grot ligt en de vochtigheid in de grot. DCM zal de mest dus mengen met andere lokale grondstoffen om zo een hoogwaardige meststof te produceren.

VILT - Mestproducent DCM geeft Afrikaanse landbouw vleugels me, 6 mrt 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
ellen-maureen colpa
ellen-maureen colpa melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen
  • #1
  • 6 mrt '24
  • 12:46

In een van onze gebouwen huist een vleermuizenkolonie. Daaronder een hoop mest van al zeker 15 jaar oud. In 2020 nam ik mij voor de mest te gebruiken voor onze moestuin. COVID brak echter uit en er deden allerlei verhalen de ronde over vleermuizen en het verspreiden van gevaarlijke virussen. De mest raakte hierdoor bij mij in de vergetelheid maar nu vraag ik mij nog steeds af hoe veilig het is om onverwerkte mest van vleermuizen te gebruiken?

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #2
  • 6 mrt '24
  • 12:58

#1 ellen, hé wat leuk. Ik zou die mest verder niet aanraken, maar er ook geen zorgen om hebben als die mest daar al 15 jaar ligt.
Wat ik inderdaad van bovenstaande wel vreemd vind, is dat de vraag niet gesteld is of vleermuizenmest wel veilig is, wetende dat die beesten ware virusreservoirs zijn, van bijvoorbeeld coronavirussen.
Zitten die vleermuizen daar nog? Typisch iets voor een franse boerderij, met van die oude, vaak niet meer gebruikte, bijgebouwen?
Toen wij 20+ jaar geleden een huis bekeken (Lot et Garonne) keken we midden in een rond draaiende zwerm vleermuizen in een kamer.

ellen-maureen colpa
ellen-maureen colpa melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen
  • #3
  • 6 mrt '24
  • 17:27

Inmiddels is het een behoorlijke hoop geworden die toch wel hindert (vervuiling planken en meubels) ondanks dat we de schuur gebruiken als opslag voor oude meubels, etc.
Het gebruik in de moestuin heb ik uit mijn hoofd gezet maar weet nu niet waar ik het wel kwijt kan. In de mestopslag van de koeien? In een houtwal langs het weiland?
Het zijn vale vleermuizen. Keren elk jaar terug en fladderen in de zomers ‘s nachts af en toe de logeerkamer van ons huis binnen wat tot nachtelijke hilarische taferelen leidt met onze logés.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #4
  • 6 mrt '24
  • 20:57

Heb ooit gelezen dat ziekteverwekkers zoals salmonella zich zelfs ín de slaplant kunnen bevinden (FL reactie). Maar een voor mensen besmettelijk virus in levende planten, heb ik me nooit in verdiept.

De link naar Nemo Kennislink werkt niet meer, maar ik vind nog wel een artikel in Flanders’ FOOD uit 2007 (link) waarin:

"Sla die geteeld wordt op met Salmonella-bacteriën besmette grond kan zelf ook besmet raken. Verontrustend hierbij is dat Salmonella niet alleen op de plant maar ook in de slaplant teruggevonden kan worden. Tot die conclusie kwam Michel Klerks, onderzoeker bij Plant Research International (Wageningen UR, Nederland)."

"Omdat wassen van de groente, die inwendig is besmet, de Salmonella-bacterie niet verwijdert, zijn hygiënemaatregelen na de oogst minder doeltreffend. In eerder onderzoek werd wel aangetoond dat de kans op salmonellabesmetting kan worden verkleind door het verminderen van de hoeveelheid ziektekiemen in de mest van melkvee. Dit is bijvoorbeeld mogelijk door de koeien meer stro of hooi te voeren."

Wellicht is naast ziekteverwekkende bacteriën ook de angst voor virussen toegenomen. Virussen kunnen meeliften op bacteriën, microben en andere organismen staat er in de gebruiksaanwijzing van mijn drinkwaterfilter. Ik zou dus maar oppassen en de mest sowieso een tijd composteren zoals dat ook voor verse stalmest wordt aangeraden, of alleen in de siertuin gebruiken.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #5
  • 6 mrt '24
  • 22:54

#3 ellen, zoals Joep al aangaf, je kan die mest een tijdje laten composteren, dan gaan virussen toch wel kapot, en er daarna dahlia's of andere bloemen mee telen, misschien geen groente waar je van eet. Als jullie in die schuur spullen halen/brengen, dan opletten voor inademen van het stof.
Maar...toch leuk die biodiversiteit.
Hier nog een artikeltje vandaag, gaat over natuurinclusief bouwen voor vogels én vleermuizen (staat alleen niks over virussen en vleermuizen): een-huis-met-een-aanleunwoning-voor-de-mus-en-de-vleermuis .
Hoeft bij jullie niet.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.