Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog
5
Fotocredits: 'Romaine', wikioticsIan

FlashIedere koe kan de sla ziek maken

Ver voor corona, stonden de kranten nog vol van gewone besmettingen. In de VS maakte de romaine sla de nodige mensen doodziek; 5 gingen dood. De oorzaak was een E.coli. En die kwam, zo werd gedacht, waarschijnlijk van een intensieve koehouderij. Nieuw nieuws, dat niemand meer opvalt. Het kan van iedere koe komen. Zelfs van die ene heel extensieve waarvan je dacht dat'ie helemaal OK is. Iedere koe blijkt een potentieel gevaar.

The Counter - At least three recent E. coli outbreaks in lettuce linked to nearby cattle, 26 mei 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Pius Floris
Pius Floris Land- en tuinbouwtechnologie
  • #5
  • 27 mei '20
  • 22:23

ruim 10% van de Nederlandse rundveestapel is besmet met E-coli. Dat bewees Dr. Eelco Franz al in 2006 in zijn promotie onderzoek. Hij toonde aan dat Escherichia coli op groenten veelal voortkomt uit koeienpoep. E coli, zo toonde hij ook aan, kan wel tot 80 dagen in de grond blijven leven. En als ik het goed heb onthouden schreef hij dat er per jaar circa 35.000 geregistreerde gevallen van voedselvergiftiging in Nederland voorkwamen als gevolg van het eten van groenten, terwijl toen veelal werd gedacht dat de oorzaak lag in het eten van bedorven vlees. Veruit de meeste klachten zijn na een dag op het toilet weer verdwenen. Soms duurt het wat langer en sterk verzwakte mensen kunnen er aan overlijden. Als koeienmest zoals Joep Goossens schreef, goed oud en gecomposteerd is dan is er nauwelijks risico dat er nog levende E-coli in zit.
Tot slot wil ik aanvullen: E-coli uit koeiendarmen (en mensendarmen) kan zich alleen in gewassen nestelen bij gebrek aan andere bacteriesoorten die van nature in elke plant groeien en al met het zaad meekomen en een groot deel van het leven van de plant bepalen. (Dat is voor mensen overigens niet veel anders) Het zijn juist de steriele teelten die een hoge gevoeligheid voor ziekmakende bacteriën hebben.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #4
  • 27 mei '20
  • 19:47

E.Coli weet ik niet maar Salmonella kan zich in de sla bevinden zodat wassen niet meer helpt. In oude stalmest, van koeien die voornamelijk gras/hooi krijgen, maken bacteriën weinig kans. Maar de bacteriën in de mest van koeien die ook maïs krijgen, schijnen al een 5x langere tijd nodig te hebben om het loodje te leggen.
Bron: Nemo Kennislink

Van oudsher staat in de moestuin boekjes dat je gecomposteerde of oude koemest moet gebruiken. Toen lag de nadruk op de te snelle werking van verse mest, de meeste koeien waren toen graskoeien. De stalmest had een andere samenstelling met veel stro. Gebruik dus altijd gecomposteerde of oude koemest voor de teelt van groentes die rauw geconsumeerd kunnen worden.

Jos van Vonderen
Jos van Vonderen Land- en tuinbouw
  • #3
  • 27 mei '20
  • 11:22

In potentie kan ieder mens een ander ziek maken.

Hebben we hier ook een oplossing voor?

ej van Ginkel
ej van Ginkel Land- en tuinbouw
  • #2
  • 27 mei '20
  • 10:55

De mens is niet meer bestand tegen deze wereld het wordt tijd voor steriele huisvesting.

Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #1
  • 27 mei '20
  • 10:04

Waar kennen we dit van. Iemand nog interesse in wat Fenegriek zaad met EHEC?

Ook een reden om geen mensenmest te gebruiken, een species-jump is immers moeilijker dan een onderlinge uitwisseling. Wat voor de een normaal is kan de ander ziekmakend zijn.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.