Wetenschappers van de University of Southern Illinois berekenden wat het nut van rupsenvangende vleermuizen op percelen met maïs. Rupsen komen over de hele wereld voor en zijn het favoriete voedsel van vleermuizen.

Helicoverpa zea
De onderzoekers dekten op een proefveld maïs in Illinois 's nachts steeds percelen van 20 bij 20 meter af met netten. Door de netten konden de vleermuizen niet meer bij de rupsen van de Helicoverpa zea komen, een parasiet die bijzonder schadelijk is voor maïs. De maïs op het proefveld was een niet-GMO variant, en maakte dus geen 'eigen' afweerstoffen aan tegen de larven.

De wetenschappers stelden vast dat de maïskolven onder de netten, waar de vleermuizen niet konden komen, 56% meer schade door de rupsen vertoonden dan de rest van het veld. In totaal bleken de vleermuizen het rendement van het veld met 1,4% te verhogen. Dat was uitsluitend aan de vleermuizen te danken, want de netten werden alleen 's nachts opgehangen. De maïskolven waar de vleermuizen wel bij konden, bevatten ook minder fumonisme, een schadelijke toxine die de waarde van de oogst drastisch vermindert.

Meeropbrengst
Tegen de huidige maïsprijs komt de meeropbrengst neer op $7,88 dollar per hectare. Dat staat gelijk aan meer dan een miljard dollar op wereldschaal.

De studie is verschenen in PNAS.

Fotocredits: 'Bat flying towards you', Jessicajil
Dit artikel afdrukken