De afgelopen maanden reisde ik flink heen en weer tussen Nederland, Frankrijk en Spanje. Ook in de laatste twee landen kijk ik graag rond in supers. In Spanje kwam ik een echte Spaanse soep tegen. Verrassend lekker was’ie, want kant-en-klare gazpacho vind ik meestal vies. Dat bleek niet de enige verrassing.
Ik kocht de soep bij een Spaanse Carrefour. Gazpacho suave – con amor. Koude tomatensoep met liefde. Indachtig m’n jaar van de liefde pakte ik de fles. En ik dacht natuurlijk meteen ‘wat een flauwekul’. Weer een soep die niets anders te vertellen heeft dan dattie met liefde is gemaakt om niet te hoeven vertellen dattie ook niets bijzonders is. Af en toe trap ik er namelijk weer eens in: kant-en-klare gazpacho uit de fles die altijd weer die onmiskenbaar vieze zurige smaak heeft. Voor mij dan, want ik vind het hinderlijk. It really puts me off.
Waarom kocht ik de soep? Omdat er op stond dat hij 'pascalisado' is. Pascaliseren - een proces om niet met temperatuur maar met druk de houdbaarheid van verse producten te verlengen en de smaak niet aan te tasten - ken ik immers van Foodlogcommentator Wouter de Heij en zijn TOP BV. Concurrentie in Spanje?
Ik ging proeven. Bij deze mijn notities:
kleur: betrekkelijk roze (niet tomaatrood, niet oranje), en lichte vetoogjes bovenop
geur: kruidig, paprika
mondgevoel: stevig tomatensap (wat gruizig dus), trekt van die mooie streepjes als karnemelk (en tomatensap), vettig filmpje (lekker, niet onaangenaam)
smaak: lekker 'groentig', fris, lichtzuur maar niet vies of overheersend: Paprika, rode ui, komkommer, niet eens zoveel tomaat
Ingrediënten (volgens Google Translate):
7 of 8 rode tomaten buenorros, 1/2 paprika molon 1/2 ui (niet rouwen) een sneetje brood kruimel een plakje komkommer een scheutje extra vergine olijfolie een scheutje sherryazijn 3 teentjes knoflook een snuifje zout en een snuifje suiker
Er zit dus ook wat broodkruim in en maar weinig komkommer ondanks die zo aangename groentige smaak.
Bij de hulpstoffendeclaratie staat dat er geen suiker in zit. Het piepkleine snuifje zou het 'pizquita' en is dus kleiner dan het snufje - 'pizca' - zout. En daar staat overigens ook: geen kleine lettertjes. Toch had ik de loep van mijn moeder nodig om het etiket goed te kunnen lezen.
Maar wat een verrassing. Nooit eerder proefde ik een kant-en-klare gazpacho op fles die ik lekker vond. En deze vond ik niet een beetje maar ronduit erg lekker. Ik woon deze zomer in het Zuiden van Europa en zou er rustig iedere week wel een fles van willen. Helaas, is'ie boven de Pyreneeën bij Carrefour nog niet te koop en het gaat me te ver om er 300 kilometer voor te rijden.
En nu de nog veel grotere verrassing. Ik belde De Heij en zei dat hij formidabele concurrentie heeft in Spanje. Hij begon te lachen en zei: 'wat dacht je?'
Ja, juist dus, hij maakt hem onder het label romantics.es (de site is nog 'under construction'). Niet in Spanje, maar in Nederland. Volgende vraag: waar komen de tomaten vandaan? Heen en weer slepen, dat doe je natuurlijk niet als je soep met zorg en liefde maakt. Die komen dus ook van boven. Uit ons eigen Westland.
De Spanjaarden moesten 'ns weten.
Hoogste tijd dat dit soepje bij de AH To Go komt. Weg met al die smerige Red Bull en duffe fruit smoothies. Eindelijk een echt lekker groentendrankje, want je kunt ook zo uit de fles drinken. En natuurlijk moet het ook gewoon in literfles bij de JUMBO en de PLUS komen.
Warm aanbevolen, heren inkopers. Met liefde!
Het etiket:
De kleine lettertjes:
Daar staat dus dat je op de site romantics.es moet gaan kijken als je wilt weten wat pascaliseren is. Dat staat er nog niet en nou moet ik mailen. Da's echt m'n enige puntje van kritiek.
Fotocredits: Foodlog
Dit artikel afdrukken
Waarom kocht ik de soep? Omdat er op stond dat hij 'pascalisado' is. Pascaliseren - een proces om niet met temperatuur maar met druk de houdbaarheid van verse producten te verlengen en de smaak niet aan te tasten - ken ik immers van Foodlogcommentator Wouter de Heij en zijn TOP BV. Concurrentie in Spanje?
Ik ging proeven. Bij deze mijn notities:
kleur: betrekkelijk roze (niet tomaatrood, niet oranje), en lichte vetoogjes bovenop
geur: kruidig, paprika
mondgevoel: stevig tomatensap (wat gruizig dus), trekt van die mooie streepjes als karnemelk (en tomatensap), vettig filmpje (lekker, niet onaangenaam)
smaak: lekker 'groentig', fris, lichtzuur maar niet vies of overheersend: Paprika, rode ui, komkommer, niet eens zoveel tomaat
Ingrediënten (volgens Google Translate):
7 of 8 rode tomaten buenorros, 1/2 paprika molon 1/2 ui (niet rouwen) een sneetje brood kruimel een plakje komkommer een scheutje extra vergine olijfolie een scheutje sherryazijn 3 teentjes knoflook een snuifje zout en een snuifje suiker
Er zit dus ook wat broodkruim in en maar weinig komkommer ondanks die zo aangename groentige smaak.
Bij de hulpstoffendeclaratie staat dat er geen suiker in zit. Het piepkleine snuifje zou het 'pizquita' en is dus kleiner dan het snufje - 'pizca' - zout. En daar staat overigens ook: geen kleine lettertjes. Toch had ik de loep van mijn moeder nodig om het etiket goed te kunnen lezen.
Maar wat een verrassing. Nooit eerder proefde ik een kant-en-klare gazpacho op fles die ik lekker vond. En deze vond ik niet een beetje maar ronduit erg lekker. Ik woon deze zomer in het Zuiden van Europa en zou er rustig iedere week wel een fles van willen. Helaas, is'ie boven de Pyreneeën bij Carrefour nog niet te koop en het gaat me te ver om er 300 kilometer voor te rijden.
En nu de nog veel grotere verrassing. Ik belde De Heij en zei dat hij formidabele concurrentie heeft in Spanje. Hij begon te lachen en zei: 'wat dacht je?'
Ja, juist dus, hij maakt hem onder het label romantics.es (de site is nog 'under construction'). Niet in Spanje, maar in Nederland. Volgende vraag: waar komen de tomaten vandaan? Heen en weer slepen, dat doe je natuurlijk niet als je soep met zorg en liefde maakt. Die komen dus ook van boven. Uit ons eigen Westland.
De Spanjaarden moesten 'ns weten.
Hoogste tijd dat dit soepje bij de AH To Go komt. Weg met al die smerige Red Bull en duffe fruit smoothies. Eindelijk een echt lekker groentendrankje, want je kunt ook zo uit de fles drinken. En natuurlijk moet het ook gewoon in literfles bij de JUMBO en de PLUS komen.
Warm aanbevolen, heren inkopers. Met liefde!
Het etiket:
De kleine lettertjes:
Daar staat dus dat je op de site romantics.es moet gaan kijken als je wilt weten wat pascaliseren is. Dat staat er nog niet en nou moet ik mailen. Da's echt m'n enige puntje van kritiek.
Fotocredits: Foodlog
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dit is nog eens goed om te weten! Ik ga binnenkort naar Spanje en ga zeker op zoek naar deze fles! Ik heb me wel vaker afgevraagd waarom gazpacho nog niet in een fles te koop is in Appie/Hema To Go
Ohja, over de komkommer, die proef je gewoon heel goed. Ik gooi wel vaker wat groente en fruit in de blender en hoe klein het stuk komkommer ook is, je proeft het altijd.
Is er nou al een inkoper van een NL super langsgeweest? Of een tomatenboer met het idee om een eigen label te gaan maken?
@Dick, Ik heb het vandaag even nagevraagd bij de producent. Neen, er zijn geen inkopers van NL supers langsgekomen om te vragen of dit product in het schap opgenomen kan worden. En tomatenboeren die melden zicht al jaren bij onze organisatie TOP. En weet je, ik zie heel weinig beweging bij telers. Verwerking is echt een andere tak van sport. Ik ken geen telers die succesvol in de verwerking gestapt zijn, en ik denk dat ik al heel lang in de sector werkzaam ben. Het zou een leuk Foodlog onderzoek kunnen zijn ;-)
De gazpacho is inderdaad heel lekker. Ik heb hem ook geproefd!! Ik zou hem zo kopen als ie in de winkel ligt....
llorar is huilen in dit verband denk ik. Dus er zit ui in (zonder te huilen). Wel een leuke tekst, doet me denken aan een Franse (kleinschalige) koekjesfabrikant.