14
Fotocredits: De Nederlanse Franse wijnmaker Ilja Gort

FlashOndanks Parijse Boerenbeurs is de Franse boer op z’n retour

Een eeuw geleden waren het er bijna 14 miljoen, in 1970 tien keer minder en nu nog minder dan 400.000. In Frankrijk zijn de boeren stilletjes uit de tellingen en statistieken verdwenen. "Geen enkele andere categorie is in zo'n korte tijd van een meerderheid in de bevolking naar een minderheid gegaan", zegt François Purseigle, socioloog bij Cevipof en specialist in landbouw. Boeren worden al een jaar of tien niet meer genoemd als aparte groep in opiniepeilingen. Dat hun mening niet meer belangrijk wordt gevonden, is een van de tekens van de teloorgang van een bevolkingsgroep.

Met die woorden leidt Le Monde een artikel in over de vandaag weer van start gegane grote Salon International de l'Agriculture die komende week Parijs in haar greep heeft.

De Salon biedt een keur van traditioneel Franse voedsel en vele oude rassen. President Emmanuel Macron opende traditiegetrouw de beurs en ging kijken bij Ovalie, een groot traditioneel melkrund van het ras Salers uit de Puy-de-Dôme (Auvergne). Het dier en de tradities waarin het staat, is het symbool voor de beurs. Leerlingen van het landbouwlyceum in Aurillac maken zelfs een videoclip met een swingend lied over Ovalie. De president aaide haar wat onhandig en onzeker over de neus.

De president werd vanmorgen belaagd door aan Extinction Rebellion verwante klimaatactivisten die vinden dat hij te weinig doet tegen klimaatverandering en mensen die protesteren tegen de verhoging van de pensioenleeftijd (Fransen vinden pensioen met 60 jaar een recht).

Macron verklaarde dat "veeteelt essentieel is voor het evenwicht van onze plattelandsgebieden en onze voedselsoevereiniteit. Het vormt de kern van het Franse landbouwmodel. Dat zal zo blijven! Geconfronteerd met de gevolgen van de klimaatverandering gaan wij ons aanpassen en plannen wij perspectieven." Verder deed hij een beroep op supermarkten om hun prijsverhogingen te beperken, drukte hij zijn zorgen uit over de winterse droogte in Frankrijk en zei hij - net als onze Tweede Kamer - zijn reserves te hebben bij een landbouwakkoord tussen de de Mercosur-landen en de de EU.

Boeren vertelden hem dat ze te weinig verdienen om te kunnen overleven. Lidls inkoopbaas Michel Biero - die boeren wel toekomst weet te bieden waar hun coöperaties falen - nodigde heel Frankrijk uit om op zijn stand van dé Salon langs te komen. Ook Macron zelf kwam nog even langs bij Lidl, de Duitse kampioen van de Franse supers.


Le Monde - Les agriculteurs, une force politique en déclin, 25 feb 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
ellen-maureen colpa
ellen-maureen colpa melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen
  • #1
  • 27 feb '23
  • 16:59

Niet alleen het aantal boeren nam af in Frankrijk. Ook het landbouwareaal nam af van 72%, in 1950, naar 52% in 2020.

Ik denk dat de schaalvergroting (gemiddelde bedrijfsgrootte in 1988 24 ha, tegenwoordig is dat 69 ha) meevalt wanneer wordt gekeken naar de schaalvergroting binnen het gehele agrocomplex. In de bijna twintig jaar dat ik hier woon, zag ik hoe de dorpsslachterij het niet meer redde en de koeien voortaan in een groter slachthuis 25 km verderop moesten worden geslacht. Sinds een paar jaar is dat in een nog groter slachthuis hier 75 km vandaan.
De trekkerdealer is gefuseerd en opereert tegenwoordig regionaal. De lokale voerfabriek valt tegenwoordig onder een landelijke keten.
Waar we 20 jaar terug nog 2 KI stations in het departement hadden, zijn deze organisaties tegenwoordig opgeslokt door een coorporatie die superregionaal opereert.
Afgelopen jaar ging in het centrumpje van een grotere dorpskern in de buurt, de laatste buurtsuper dicht. De eigenaar was 80 geworden en vond het genoeg geweest. Zijn kinderen zijn uitgewaaierd over heel Frankrijk en werken in de ambtenarij. Niet geïnteresseerd in overname, wel in vakanties en een goed pensioen. De kleine middenstand is allang geen partij meer voor de grote supers aan de randen van de grotere dorpskernen.

Binnen tien jaar heeft de helft van de Franse boeren de pensioenleeftijd bereikt en zal 20% van het landbouwareaal van eigenaar wisselen. Velen zijn bang voor verdere schaalvergroting, ik vrees eerder voor jongeren die niet staan te springen om zich te installeren en financiële, klimatologische en administratieve omstandigheden die de landbouw een onaantrekkelijke sector maken.

Ook ons bedrijf zal over tien jaar op de markt komen. Onze zoon is niet geïnteresseerd. Waarschijnlijk zal hij over tien jaar achter zijn toetsenbord af en toe mijmerend terugdenken aan zijn jeugd in de buitenlucht op het platteland maar blij zijn dat het bedrijf waarvoor hij werkt niet afhankelijk is van droogtes zoals in 2023. Zijn vader drinkt dan nog steeds traditiegetrouw jaarlijks een biertje met Biero op de Salon nadat het tripartite jaarcontract is ondertekend. Nog steeds geen andere boer gevonden die dit van hem wilde overnemen.
En zijn moeder? Die ploetert nog wat op de boerderij en scrolt tussen de bedrijven door wat op Foodlog met wat andere commentatoren. Zich na al die jaren nog steeds afvragend of zij echt zijn of slechts virtuele avatars.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #2
  • 27 feb '23
  • 17:56

Minder landbouwgrond, maar steeds meer bossen.

"Elle représente désormais près de 31 % du territoire métropolitain et continue de s’accroître par expansion naturelle à un rythme moyen de 85000 hectares par an depuis 1985, ce qui correspond à l’équivalent de trois forêts de Fontainebleau ou à plus de 100000 terrains de foot chaque année!"

Het vertegenwoordigt nu bijna 31% van de agglomeratie en blijft groeien door natuurlijke uitbreiding met een gemiddelde van 85.000 hectare per jaar sinds 1985, wat overeenkomt met drie bossen van Fontainebleau of meer dan 100.000 voetbalvelden per jaar!

Bron: France Bois Forêt

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #3
  • 27 feb '23
  • 22:45

#1, Ellen-Maureen, ze zijn echt hoor en komen stuk voor stuk door de Turing-test.

Piet Hermus
Piet Hermus landbouw, schrijft wel eens wat
  • #4
  • 27 feb '23
  • 23:19

#1 Ellen-Maureen. Wat ik me afvraag is of we niet als vnl. Westerse maatschappijen en landen op kantelpunten komen waarbij het vergeten vak van boer weer herontdekt wordt en dan niet op een Maria-Antoinette-achtige vals-romantische manier, maar gewoon het ambacht. De slinger van de tijd zal er toch ook wel zijn? Hoeveel boerenkinderen zullen op latere leeftijd, werkzaam in andere beroepen en woonachtig niet meer in de streek van herkomst, de haren uit de kop trekken dat ze hun afkomst veronachtzaamd hebben en zich wanhopig af gaan vragen waarom ze destijds niet het vak van boer kozen... Het kost een decennium, of 2, denk ik, maar de wal keert altijd elk schip een keer. Maar zo lang een trend duurt, is dat de dominante denk- en bestuurslijn.

Jan Peter van Doorn
Jan Peter van Doorn Marketing en reclame
  • #5
  • 27 feb '23
  • 23:56

Dat is een mogelijkheid Piet. Het kan ook zijn dat voedsel nog synthetischer wordt, minder boer-afhankelijk. Of dat de Afrikaanse boeren hierheen komen. Bijvoorbeeld.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.