Van een aantal kanten kreeg ik tips om te laten zien dat we niet zo somber hoeven te zijn over fantastische ingrediënten. Sommigen suggereren zelfs dat het aantal 'inkoopkilometers' waarover Marjoleine de Vos zich zo'n zorgen maakt, wel meevalt.
Hans Schepers maakte me attent op de Berkshire varkens van dierenarts Kees Scheepens uit Best (net boven Eindhoven). Guido van LeBouille uit Valkenburg (L) liet Marc Smeets en ondergetekende zien dat het sappige vlees van het Spaanse Zwartpootvarken in kleur en textuur niets van doen heeft met ons industriële varken: dat heeft te maken met het ras en het feit dat ze het grootste deel van hun kostje zelf buiten bij elkaar sprokkelen (het woord 'scharrelen' zou de lading niet dekken). Dit vlees staat overigens in Lepels (Schiedam) op de kaart.
Over de groenten, confitures en gelei's van Eyserhalte (L) had ik het eerder van de week al.
Diny Schouten maakte me attent op de column van Guus Vredenburg die smaaklessen voor kinderen op lagere scholen verzorgt. Guus nam een aantal verschillende groenten mee om kinderen het verschil tussen zoet, zuur en bitter te laten proeven, zoals je die smaken subtiel kunt herkennen in groenten. Maar ... kwam tot de ontdekking dat hij daar niet eens aan toekwam: (toen de kinderen de witlof zagen) 'meneer, wat is dat gele ding?'
Het werd dus een lesje 'groenten-komen-uit-de-grond' en niet bij AH vandaan. Dat was een dompertje én pedagogisch leermoment ineen.
Die episode werd al snel weer gevolgd door een aardige fotokeuze in NRC Handelsblad in het artikel gisteravond over de Hongaarse toetreding tot de EU (derde pagina in het economiekatern). De tekst was somberend, maar de foto somptueus: een groentenstal die zelfs de meest verstokte carnivoor weer zou doen besluiten groenten en fruit te kopen. Mooie keuze, goed teken!
Nog 2 tips van Diny. Ze nam me mee naar Organics - een biowinkel in Amsterdam-Zuid - en liet me kennis maken met de gerookte en verse wilde Alaska zalm van Frank's Smokehouse. Beiden niet goedkoop en te koop in buurten met een flink Landrover Sport en Porsche-gehalte maar ... goed, zonder poeha en eigenlijk heel correct geprijsd als je je realiseert hoeveel werk erachter schuil gaat.
Kwaliteitszin - de bewuste en onbewuste "zin dr'an" - is kennelijk springlevend!
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Goede adressen! De heerlijke wilde Alaska zalm van Frank wordt ook verkocht door IJmuider Vishandel Wildschut aan de Amstelveenseweg 198 in Amsterdam voor dezelfde prijs als bij Frank. En ja, je betaalt er iets meer voor dan voor gewone zalm maar de smaak en de kwaliteit zijn ongelooflijk. Ciao!
Als je toch in Best vlees gaat kopen rij dan ook eens naar Heusden(Brabant) Op de Sumiran boerderij daar worden houden ze biologische varkens en kippen.
sinds kort roken ze ook zelf ham en spek. er is een winkel aan de boederij verbonden waar de produkten verkocht worden. Ze verkopen bovendien van een aantal bio-collega's geitenkaas en nog wat andere produkten. Het varkensvlees is heerlijk en de kip smaakt naar kip! De modderpoel waar de varkens kunnen rondhobbelen is vorig jaar uitgeroepen tot de mooiste modderpoel van Nederland.Die varkens lopen daar zo te genieten dat ze er echt lekker van worden. In hetzelfde plaatsje Heusden teelt tuinderij Koolen Milanino's, kleine pruimtomaatjes. Bijzonder smakelijk tomaatjes. Uitstapje naar Brabant misschien?
@Ellen, dat zijn nou eens aardige ideeën voor zo'n mooi zonnig weekend - je zou bijna zeggen 'Indian Summer'!
Hieronder een aardig berichtje uit uit Dagens Nyheter. Ik vertaal het even (motto: leve aardappelen, groente en vlees!) Weet iemand trouwens naar welk Nederlands onderzoek wordt gerefereerd?
'Eenvoudige kost' goed voor de gezondheid
Is het onze gewone Zweedse pot die ons tot één van de langstlevende volken op aarde heeft gemaakt? Zweedse onderzoekers willen dit bestuderen, schrijft Svenska Dagbladet.
"Momenteel is niet gedocumenteerd welk effect de Zweedse pot heeft op de gezondheid, maar we hebben een onderzoeksvoorstel gedaan," zegt Alicja Wolk, voedingsepidemioloog aan het Karolinska Instituut. "Er moet iets goeds aan onze traditionele voeding zijn, want onze levensverwachting behoort tot de beste van de wereld. Ik geloof dat alleen de Japanners nog ouder worden."
Aanleiding voor de studie is een Nederlands onderzoek. Dat wijst uit dat oudere vrouwen die gedurende hun leven een gezonde mix van traditionele Hollandse voedingsmiddelen aten, langer leefden dan vrouwen die de veelgeroemde Mediterrane kost of 'minder gezond' Hollands voedsel aten. In de studie werden 5000 vrouwen in de leeftijd van 60 tot 69 jaar gevolgd. Onder degenen die de traditionele Hollandse pot aten, was de mortaliteit 30 procent lager, schrijft SD.
[...] "Ik vermoed dat ieder land een aantal nuttige voedingsmiddelen voortbrengt," zegt Wolk. "De inwoners hebben gedurende eeuwen geleerd het voedsel met de beste kwaliteit te waarderen en te cultiveren en dat heeft geleid tot 'de traditionele pot'. Mensen die verkeerd kozen, deden het minder goed en stierven."
+++++++
Husmanskost bra för hälsan
Är det vår svenska husmanskost som gjort oss till ett av de mest långlivade folken på jorden? Det vill svenska forskare nu undersöka, skriver Svenska Dagbladet.
– I dag finns det ingen utvärdering av hur svensk husmanskost påverkar hälsan, men vi vill göra en sådan och har ansökt om forskningsanslag. Något bra måste det vara med vår mat eftersom svenskarnas livslängd ligger i världstopp, jag tror bara japanerna blir äldre, säger Alicja Wolk, näringsepidemolog vid Karolinska institutet, till tidningen.
En holländsk undersökning visar nämligen att äldre kvinnor som åt ett hälsosamt urval av holländsk husmanskost levde längre än de som åt den omtalade medelhavskosten eller en onyttigare variant av holländsk husmanskost. 5.000 kvinnor i åldern 60-69 år har följts i studien. Hos de som åt hälsosam husmanskost var dödligheten 30 procent lägre, etc.
Melchior, zouden dit gegevens uit de Zutpen-cohortstudie kunnen zijn geweest?
Jacobus