Fairtrade koffie met grote besparing op verpakking
Sinds enkele weken schenkt Avenance Catering op een aantal locaties van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) Santas koffie. Avenance reageerde hiermee op het verzoek van projectgroep Greening the Campus, die de duurzaamheiddoelstellingen van de EUR omzet in acties. Het gaat om de koffie’s in de restaurants Carrousel en Etude, Café Philéas en de koffie voor de vele bijeenkomsten, lunches en vergaderingen. De koffie draagt het Max Havelaar keurmerk en wordt anders verpakt: het bespaart alleen al aan de EUR 7.000 koffieverpakkingen per jaar.
De cateraar koos voor twee koffiemelanges, nr. 14 en 15, van SANTAS Koffie. Deze Rotterdamse koffiebrander importeert, mêleert en produceert (eigen merken) koffie’s voor de professionele markt en horeca. De koffiemelanges Nr.14 en Nr. 15 worden voornamelijk geteeld in Mexico, Guatemala en Peru door Maya Indianen en hun families. De teelt in een enorme hoeveelheid kleine ´familietuinen´ is van oudsher volledig biologisch, vandaar dat deze koffie het EKO keurmerk draagt. Daarnaast zijn melanges Nr. 14 en Nr. 15 op fairtrade basis ingekocht en dragen daarom het Max Havelaar keurmerk.
In ons eigen land hanteert SANTAS Koffie een duurzame bedrijfsvoering door hergebruik van de de koffieverpakkingen. De koffie is daarom verpakt in dunstalen statiegeld blikken en houten kratten. Eén duurzame retourverpakking voorkomt meer dan 1.200 eenmalige wegwerpverpakkingen. Voor alleen al de koffie van de EUR scheelt dat enorm: ruim 7.000 eenmalige koffieverpakkingen op jaarbasis.
Bron Nieuwsbrief Erasmus Universiteit
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
des te meer reden om als de donder FLO/ILO in bio standaards op te nemen toch? Zorgt voor meer bestaanszekerheid en lagere kosten. De IFOAM (wereld bio baas) heeft al heel lang "smallholder certification" programma's waardoor boeren in ontwikkelingslanden met lagere kosten (en met zeer interessante controlesystemen) bio gecertificeerd kunnen worden.
Je hebt helemaal gelijk hoewel ik me over die vis uit de zee erg verbaas. Die kan volgens Skal inderdaad niet bio zijn, een geteelde Tilapia uit een kwekerij in Brabant wel! Waarschijnlijk omdat ze voor vis uit zee niemand een faktuur kunnen sturen.
Veel kleine boeren uit arme Zuidelijke landen werken volledig bio, omdat ze kunstmest en bestrijdingsmiddelen niet kunnen betalen. In Rwanda lag 15 jaar geleden het kunstmest gebruik op gemiddeld 2 kg/ha, waarvan het grootste deel gebruikt werd op thee, koffie en aardappelen op hoog gelegen vulkaangronden. Maar ook hen kun je geen faktuur sturen en dan kun je 100 x bio zijn, je krijgt geen keurmerk.
"De teelt in een enorme hoeveelheid kleine ´familietuinen´ is van oudsher volledig biologisch, vandaar dat deze koffie het EKO keurmerk draagt."
Ik dacht dat je pas EKO-merk mocht hanteren, wanneer je daar een zak geld voor betaalt en je administratie laat controleren. Dat is hier dus niet zo, wat raar is. We willen toch weten wat die "Maya Indianen en hun families" uitspoken in hun "familietuinen"? Een vis uit de zee is ook niet vanzelf biologisch.