Veel meer plantensoorten bevatten vitamine B dan we tot nu toe dachten. Onderzoekers van onder meer Imperial College London identificeerden uit 6.400 eetbare planten waarvan de voedingswaarde nog niet bekend is, 1.044 soorten als potentiële bronnen van vitamine B (B1, B2, B3, B5 en B9).
Vitamine B-tekort is een wijdverspreid probleem. In zowel ontwikkelings- als ontwikkelde landen lijden mensen aan een tekort van deze essentiële vitamine voor de menselijke gezondheid. Vitamine B helpt in zijn verschillende vormen bij onder meer het afbreken en vrijgeven van energie uit voedsel en helpt je een zenuwstelsel gezond te houden. De meest populaire bronnen van B-vitamines zijn vlees, vis, zuivelproducten, eieren, peulvruchten, wat vers fruit en verrijkte voedingsmiddelen. Dat betekent dat mensen die weinig of geen dierlijke producten eten, moeten opletten dat ze genoeg vitamine B binnenkrijgen uit levensmiddelen binnenkrijgen. Een andere optie is bijslikken.
In het plantenrijk zit dus meer potentieel dan gedacht. Een van de in kaart gebrachte mogelijke vitamine B-bronnen is de grasfamilie Digitaria. Omdat de soort goed bestand is tegen warme en droge klimaatomstandigheden, kan dit gewas bij stijgende temperaturen uitgroeien tot een belangrijke toekomstige voedselbron. Een kanttekening: 63 van de geïdentificeerde potentiële bronnen, zoals bijvoorbeeld baobabs, worden in het wild bedreigd. Van 358 soorten is de status nog niet bekend. Zomaar plukken van deze 'nieuwe' bronnen is dus nog niet meteen een goed idee.
Het onderzoek illustreert volgens de wetenschappers dat er meer aandacht moet komen voor de 'ongelofelijke diversiteit van eetbare planten'. Zeker in het licht van de voedselvoorziening van toekomstige generaties. Van de duizenden soorten eetbare planten die de wereld telt, is slechts van een enkele de voedingswaarde bekend.
Vitamine B-tekort is een wijdverspreid probleem. In zowel ontwikkelings- als ontwikkelde landen lijden mensen aan een tekort van deze essentiële vitamine voor de menselijke gezondheid. Vitamine B helpt in zijn verschillende vormen bij onder meer het afbreken en vrijgeven van energie uit voedsel en helpt je een zenuwstelsel gezond te houden. De meest populaire bronnen van B-vitamines zijn vlees, vis, zuivelproducten, eieren, peulvruchten, wat vers fruit en verrijkte voedingsmiddelen. Dat betekent dat mensen die weinig of geen dierlijke producten eten, moeten opletten dat ze genoeg vitamine B binnenkrijgen uit levensmiddelen binnenkrijgen. Een andere optie is bijslikken.
In het plantenrijk zit dus meer potentieel dan gedacht. Een van de in kaart gebrachte mogelijke vitamine B-bronnen is de grasfamilie Digitaria. Omdat de soort goed bestand is tegen warme en droge klimaatomstandigheden, kan dit gewas bij stijgende temperaturen uitgroeien tot een belangrijke toekomstige voedselbron. Een kanttekening: 63 van de geïdentificeerde potentiële bronnen, zoals bijvoorbeeld baobabs, worden in het wild bedreigd. Van 358 soorten is de status nog niet bekend. Zomaar plukken van deze 'nieuwe' bronnen is dus nog niet meteen een goed idee.
Het onderzoek illustreert volgens de wetenschappers dat er meer aandacht moet komen voor de 'ongelofelijke diversiteit van eetbare planten'. Zeker in het licht van de voedselvoorziening van toekomstige generaties. Van de duizenden soorten eetbare planten die de wereld telt, is slechts van een enkele de voedingswaarde bekend.
Frontberichten.
Het eerlijke Voedingscentrum:
‘In Nederland komen vitaminetekorten bijna niet voor.’
Vitamine Informatie Bureau:
‘Met een gezond en gevarieerd eetpatroon zullen er normaliter geen tekorten in vitamines ontstaan.’
RIVM rapport 350050002 p 22:
‘Er kan er niet zondermeer worden geconcludeerd dat er sprake is van een tekortsituatie indien op basis van de uitkomsten van voedselconsumptieonderzoek de inneming van een microvoedingsstof voor een aanzienlijk percentage van de bevolking inadequaat lijkt te zijn.’
Newpharma: ‘Veel mensen kampen zonder het te weten met een vitaminetekort.’
FL alle hens aan dek:
‘In zowel ontwikkelings- als ontwikkelde landen lijden mensen aan een tekort van deze essentiële vitamine voor de menselijke gezondheid.’
Maar dus nog steeds geen vitamine B12 in planten gevonden.
Niet helemaal correct Carolien, maar makkelijk is het niet.
Planten, vruchten en groenten waarvan wetenschappelijk is bewezen dat er B12 in zit:
Champignons, grote engelwortel, in de wortel,
Chinese engelwortel of dong quai, in de wortel,
Grote klit, in hele plant,
Chlorella, pil-, poeder- of capsulevorm,
Spirulina, pil-, poeder- of capsulevorm,
Cordyceps sinensis,
Gerstegras,
Smeerwortel,
Zeewier: Dulce, kelp..
James, volgens www.veganisme.org is vitamine B12 uit planten niet opneembaar/werkzaam. Soms zit er op planten wel wat bacterieel vitamine B12, maar het lijkt me voor veganisten toch wel raadzaam om supplementen te slikken.
Het uitgangspunt is nog steeds geen vit. B-12 in planten gevonden. Dat zit er in en in meer dan we dachten. Oef, dan maar over opneembaarheid beginnen om de misser in #2 maar weer snel te doen vergeten.